28.9.2018. 11:40
0
Štrudlice s čokoladom
A sad nešto potpuno drugačije! Čokoladni nadjev umotan u mekano tijesto ne ostavlja nikoga ravnodušnim, a tepsija „pukne“ dok si rekao keks!
Sastojci:

tijesto:
450 g glatkog brašna 
1 vrećica instant kvasca 
2 kašike šećera 
1 vanilin šećer
3 kašike ulja
2 jaja 
300 ml mlijeka 

nadjev:
300 ml mlijeka
2 kašike šećera 
1 vanilin šećer
100 g mliječne čokolade
100 g pahuljica od žitarica

puter za premazivanje

Priprema tijesta za ovaj slatkiš se ne razlikuje od drugih priprema tijesta. Najprije pomiješajte suhe sastojke, u ovom slučaju brašno, instant kvasac, šećer i vanilin šećer, pa u to umiješajte „mokre“ sastojke: ulje, jaja i mlijeko. Umijesite glatko tijesto i ostavite ga na toplom da nadolazi. Ako želite što mekše tijesto, onda ne bi bilo loše da ga premijesite par puta i ponovo ostavite da nadolazi.

Dok se tijesto „odmara“ pripremite čokoladni nadjev. Zagrijte mlijeko, pa u njega dodajte šećer i vanilin šećer, te kockice mliječne čokolade. Miješajte na laganoj vatri dok se šećeri i čokolada u potpunosti ne istope. Smjesu, potom, skinite s vatre, pa u nju umiješajte pahuljice od žitarica s okusom čokolade (čokolino, ili sl.) i miješajte dok se ne zgusne. 

Tijesto razvaljte na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 2 mm, pa isijecite na kockice 10x10 cm. U sredinu svake kockice stavite fil, pa zarolajte u oblik štrudle. Štrudlice poslažite u tepsiju, pa ih premažite rastopljenim puterom i stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni. Pecite ih oko 20 minuta, odnosno dok fino ne porumene. Štrudlice pospite šećerom u prahu i ostavite da se ohlade. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.