2.10.2018. 12:25
0
Povrtno-mesni uljevak
Kelj je potcijenjeno povrće, a osim što je ukusan, bogat je izvor željeza i kalcija. Stoga je neizostavan sastojak u povrtno-mesnom uljevaku.
Sastojci:

2 kašike maslinovog ulja
150 g kelja
1 luk
30 g suhog mesa
3 češnja bijelog luka
1 tikvica
150 ml mlijeka
2 kašike krem sira (vajkrem)
4 jaja
1 kašika brašna
peršun
so
biber

Listove kelja stavite u ključalu vodu i kuhajte oko 7 minuta. Ocijedite ga i isjeckajte na sitnije komade. U tavi na maslinovom ulju prepržite sitno nasjeckan luk i bijeli luk, pa dodajte suho meso koje također potrebno usitniti. Kada suho meso otpusti svoje arome, dodajte tikvicu isjeckanu na kockice i kelj. Krčkajte oko desetak minuta, pa dodajte dvije kašike brašna i fino ga umiješajte pazeći da vam se ne naprave grudvice.

Zatim, postepeno dodajite mlijeko i nastavite miješati dok smjesa ne postane kompaktna. Na kraju sve začinite, dodajte krem sir i sve još jednom dobro izmiješajte. Skinite s vatre i ostavite da se ohladi. U ohlađenu smjesu, potom, dodajte jaja koja ste prethodno pjenasto umutili i sve još jednom dobro izmiješajte, pa izlijte u tepsiju ili vatrostalnu zdjelu.

Uljevak ide u zagrijanu rernu na 180 stepeni i peče se oko pola sata, odnosno dok lijepo ne porumeni. Prije serviranja uljevak možete premazati sa mileramom ili kajmakom. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.