22.10.2018. 15:35
0
Banakoko torta
Banana i kokos se tako divno slažu da nismo mogli odoljeti a da ih ne povežemo u neodoljivu tortu.
Sastojci:

biskvit:
6 bjelanaca
6 kašika šećera
6 kašika brašna
100 g čokolade za kuhanje
100 ml mlijeka
60 g kokosovog brašna

krema:
6 žumanaca
6 kašika šećera
1 vanilin šećer
6 kašika brašna
500 ml mlijeka zagrijati
1 margarin za kreme
100 g čokolade za kuhanje

dodatno:
2 banane
200 ml vrhnja za šlag

Sa ovim receptom ćete naučiti praviti malo drugačiji biskvit za tortu ili neki drugi kolač. Bjelanca sa šećerom umutite u snijeg. Zatim, dodajte brašno, pa miksajte dok ne dobijete finu kremu. Izlijte je u tepsiju i pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta, odnosno dok biskvit blago ne porumeni. Ostavite ga da se prohladi, a potom zagrijte mlijeko, pa u njemu rastopite čokoladu za kuhanje.

Biskvite izrežite na kockice, pa ih prebacite u veću zdjelu. Preko toga prelijte rastopljenu čokoladu u mlijeku i kokos, pa rukama mijesite dok ne dobijete smjesu koju ćete moći oblikovati kao podlogu za tortu. Prebacite je u kalup za tortu i prstima utisnite da bude što kompkatnija.

Nakon toga, pripremite kremu. Najprije umutite žumanca, pa u njih dodajte 50 ml mlijeka, šećer, vanilin šećer i brašno, pa mutite dok ne postane fino kremasto.

U većoj šerpi zagrijte ostatak mlijeka (450 ml), pa kad je skoro proključalo lagano ulijte smjesu od žumanaca i neprestano miješajte, kako se ne bi stvorile grudvice. Čim krema počne da se zgušnjava, sklonite je s vatre. U posebnoj zdjeli izmiksajte margarin za kreme, pa ga dodajte u toplu kremu i sve još jednom dobro izmiksajte. Kremu, zatim, podijelite na dva jednaka dijela, pa u jedan dio ulijte rastopljenu čokoladu za kuhanje i fino je umiješajte. Pustite kreme da se ohlade.

Pošto je biskvit taman, najprije po njemu rasporedite svjetlu kremu, a onda po njoj izlijte kremu s čokoladom. Banane isjecite na ploškice, pa ih rasporedite po kremi. Na kraju izmiksajte vrhnje za šlag, pa ga ravnomjerno rasporedite po cijeloj torti. Ostavite je da se hladi oko 2 sata i uživajte u slatkoj kombinaciji banane i kokosa! Pripremu ove torte pomogao je Tefal!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.