7.11.2018. 16:11
0
Zapečena punjena patka
Patka se najčešće priprema kao pečena, a naš kuhar je otišao korak dalje, pa ju je još obogatio i uksunim nadjevom.
Sastojci:

1 patka (oko 1,5 kg) 
50 g putera
1 luk
100 g pačje džigerice
300 g skuhane pšenice 
3 – 4 crvene paprike
so
biber
mješavina začina
svježi peršun

Patku najprije dobro „izmasirajte“ sa solju, biberom i mješavnimo začina, pa je ostavite oko sat da se začini što bolje „uhvate“ za meso.

Za to vrijeme pripremite ukusni nadjev od pšenice i pačje džigerice. Pšenicu prelijte vodom i ostavite je preko noći da se namače. Nakon toga je isperite pod jakim mlazom vode, pa je stavite kuhati oko 40 minuta. Skuhanu pšenicu, zatim, ocijedite od vode u kojoj se kuhala, pa je isperite mlakom vodom i ostavite u cjedilu najmanje sat vremena. Dobro osušenu pšenicu sameljite u mašini za meso.

U tavi rastopite puter, pa na njemu prepržite sitno nasjeckan luk. Kad luk omekša dodajte džigericu, pa je dinstajte nekoliko minuta. Zatim, dodajte samljevenu pšenicu, te so, biber, mješavinu začina i svježi peršun, pa sve dobro izmješajte i krčkajte 5-10 minuta. 

Sa ovim nadjevom ispunite unutrašnjost patke, i obavezno rupu povežite ili kuharskim koncem, ili čačkalicama, kako bi nadjev tokom pečenja ostao u patki. Patku prebacite u tepsiju, dodajte crvene paprike (koje je dobro ostaviti cijelim, jer će se dugo peći) i oko 300 ml vode. Masnoće nije potrebno nikakve dodavati, jer je kožica patke vrlo masna i to će biti sasvim dovoljno.

Patku stavite da se peče na 180 stepeni i pecite je oko sat i po. Povremeno otvorite rernu, pa sa sosom koji će se stvoriti oko mesa polijevajte patku kako se ne bi isušila. Kada je gotova, izvadite je iz rerne i ostavite desetak minuta, pa tek onda režite porcije za serviranje. Ono što je dobro kod ovog jela jeste da ne morate pripremati dodatni prilog, jer će pšenica sa džigericom biti odličan dodata uz sočno meso patke. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.