9.11.2018. 14:35
0
Kupus sarma od puretine
Ne morate čekati kiseli kupus da biste napravili sarmu. Podjednako dobru, pa možda i bolju, napravili smo od svježeg kupusa i faširane puretine!
Sastojci:

1 veća glavica svježeg kupusa
400 g faširane puretine
1 luk
1 kašika ajvara
1 manja čaša riže 
svježi peršun
mješavina začina
biber

zaprška:
3 kašike ulja
2 kašike brašna
1 kašika mljevene crvene paprike

Najprije pripremite kupus za motanje sarmi. U većoj šerpi zagrijte veliku količinu vode, pa kada proključa stavite glavicu kupusa, kojoj ste prethodno odstranili korijenasti dio iz sredine glavice.

Pored šerpe pripremite i veliku tepsiju na koju ćete vaditi listove koji će se tokom kuhanja odvajati od glavice. Kada se svi listovi odvoje, ponovo ih vratite u ključalu vodu i kuhajte još 2-3 minute. Potom ih izvadite iz vode i ostavite da se ohlade.

Za to vrijeme pripremite nadjev. Faširano pureće meso, sitno nasjeckan luk, ajvar, rižu, svježi peršun i začine pomiješajte u posebnoj zdjeli dok se svi sastojci fino ne sjedine. 

Veće listove slobodno prepolovite, kako biste lakše motali sarme a i kako bi bile što manje. Bilo bi dobro da sarma bude veličine zalogaja, ali ako niste spretni u motanju mogu biti i veće ;)

Sarme slažite u veću šerpu što bliže jednu uz drugu, pa ih prelijte vodom i kuhajte oko 40 minuta, odnosno dok kupus ne postane mekan da ga bez napora možete kašikom prepoloviti. Pred kraj kuhanja napravite zapršku, tako što ćete na ulju popržiti brašno i začiniti crvenom paprikom, pa lagano uliti u sarmu.

Ukusne sarme poslužite uz krompir pire, ili prelivene mileramom. Tefal vam želi dobar tek!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.