15.11.2018. 10:56
0
Piletina na kukuruzi i povrću
Kombinacija piletine sa svježim povrćem i mekanom kukuruzom je nešto što će se svidjeti i probirljivijim ljubiteljima hrane. Lagano, svježe, zdravo i ukusno!
Sastojci:

kukuruza:
550 ml vode 
1 kocka za supu (pileća)
100 g kukuruznog brašna
25 g putera
25 g parmezana
svježi peršun

piletina:
450-500 g pilećeg filea
180 ml jogurta
sok ½ limuna
majčina dušica
so
biber

povrće:
2 svježe paprike u različitim bojama
½ krastavca
½ glavice ljubičastog luka
5 komada cherry paradajza
1 češanj bijelog luka
sok ½ limuna
maslinovo ulje

Pripreme za ovo jelo najbolje je napraviti dan prije. Napravite pileći temeljac, pa u njega postepeno dodajite kukuruzno brašno i neprestano miješajte na laganoj vatri. Kada ste umiješali brašno tako da nema grudvica, dodajte puter, narendani parmezan i sitno nasjeckan svježi peršun i nastavite miješati. Biće dovoljno desetak minuta da se kukuruza bude kuhana. Ostavite da se ohladi. Ohlađenu kukuruzu premjestite u dublji, a uži kalup, koji ste obložili prozirnom folijom, pa sve stavite u zamrzivač da prenoći.

U većoj zdjeli pomiješajte jogurt, limunov sok i po mogućnosti svježu majčinu dušicu (može i osušena). Pileć file posolite i pobiberite sa svih strana, pa ga dobro uvaljajte u marinadu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite preko noći u frižideru.

Zamrznutu kukuruzu nije potrebno odmrzavati, već odstranite foliju i oštrim nožem narežite deblje kriške, pa ih poslažite u tepsiju. Pecite ih u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 25 minuta, odnosno dok pločice ne porumene.
Piletinu iz marinade prebacite u posebnu tepsiju pa pecite na 200 stepeni oko pola sata. Gotovu piletinu izvadite iz rerne i ostavite 5 minuta da se prohladi, pa je tek onda narežite na medaljone.

Na kraju pripremite svježe povrće. Na sitnije kockice narežite paprike (bilo bi dobro da koristite paprike različitih boja jer će to i vizuelno uljepšati jelo), krastavac na ploškice, a bijeli luk na tanke listiće. Ljubičasti luk isijecite na trakice, a cherry paradajz na četvrtine. Sve pomiješajte, prelijte limunovim sokom i maslinovim uljem, te začinite po želji i dobro izmiješajte. Ostavite oko sat vremena kako bi povrće pustilo sokove.

Jelo servirajte tako što ćete na tanjur najprije staviti kriške kukuruze, pa po njima malo povrća, a potom i meso. Na kraju po svemu pospite ostatak povrća. Dobar tek želi vam Tefal!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.