Ne znamo ko se dosjetio da se lignje mogu puniti, ali naši kuhari su se potrudili da od punjenih lignji naprave pravo malo gastro remek djelo.
Sastojci:
1 kg očišćenih lignji
Nadjev:
400 g blitve
200 g gouda sira
100 g suhog mesa
100 ml bijelog vina
2 češnja bijelog luka
20 g prezle
maslinovo ulje
mažuran
svježi peršun
umak:
ulje
4 češnja bijelog luka
800 g pelata iz konzerve
so
biber
mješavina začina
šećer
svježi peršun
1 suha chili papričica
Lignje očistite i odvojite im krakove. Blitvu dobro operite, pa je kratko izblanširajte i izvadite u hladnu vodu. Sir nasjecite na prutiće malo manje od veličine lignji, jer ćete ga stavljati u unutrašnjost lignji, pa neće biti dobro ako komadi budu veći.
Na maslinovom ulju kratko prepržite krakove lignji. Po želji poslolite i pobiberite. Sve zalijte bijelim vinom i krčkajte par minuta na jačoj vatri. Blanširanu i ocijeđenu blitvu isijecite na trakice, pa dodajte u tavu zajedno sa sitno nasjeckanim bijelim lukom, mažuranom i svježim peršunom. Pirjajte desetak minuta, pa na kraju dodajte prezlu, sve dobro izmiješajte i skinite s vatre.
Nakon toga pripremite crveni sos od paradajza. Na malo ulja kratko prepržite sitno nasjeckan bijeli luk, pa dodajte paradajz. Ako koristite svježi paradajz, poželjno je da mu, prije stavljanja u šerpu, odstranite kožicu. Posolite, pobiberite, dodajte mješavinu začina, malo šećera i narendanu koricu limuna, pa krčkajte oko 15 minuta. Povremeno promiješajte i kašikom lagano ispritiščite komade paradajza kako biste na kraju dobili finu kašu. Kako biste umak učinili pikantni pred kraj kuhanja dodajte suhu chili papričicu. Ukoliko nemate papričicu, poslužite će i suhe chili sjemenke koje je danas lako nabaviti u većim trgovinama.
Dok se umak lagano krčka, možete se posvetiti punjenju lignji. Najprije komad sira umotajte u što tanju krišku suhog mesa, pa ga pažljivo ubacite u lignju. Nakon toga, u unutrašnjost lignje polako dodajte i nadjev od krakova i blitve. Kraj lignje zatvorite čačkalicom.
Napunjene lignje izgrilujte na gril tavi oko 10 minuta, odnosno dok fino ne porumene sa svih strana i poslužite uz pikantni crveni sos.
Tefal, ideje bez kojih ne možete.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.