Želite li iznenaditi ukućane ili goste s nečim drugačijim, onda je ova pogača od lisnatog tijesta pun pogodak!
Sastojci:
450 g lisnatog tijesta
nadjev:
75 g sušenog paradajza u ulju
75 g crnih maslina
1 kašičica origana
1 kašika ulja iz sušenog paradajza
4 češnja bijelog luka
umak:
180 g fete
60 g krem sira
75 ml maslinovog ulja
30 ml limunovog soka
so
biber
dodatno:
1 žumance
susam
Najprije napravite ukusno punjenje za vašu pogaču. U sjeckalicu ubacite sušeni paradajz iz ulja, crne masline, bijeli luk, origano, te malo ulja u kojem je stajao sušeni paradajz i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Zatim, na pobrašnjenoj površini razvaljajte jedan dio tijesta (225 g) u krug na debljinu od 0,5 cm, pa ga bogato premažite sa nadjevom ostavljajući samo rubove tijesta prazne. Rub tijesta premažite sa malo vode, a onda razvaljajte i drugi dio tijesta (225 g) na istu debljinu i veličinu te ga pažljivo prebacite na nadjev i ostatak tijesta.
Na sredinu kruga od tijesta stavite okruglu zdjelicu, pa od nje oštrim nožem režite tijesto prema van kao kada režete tortu. Isječene dijelove pažljivo uzimajte za krajeve i uvrnite ih. Zdjelica će vam pomoći da vam tijesto ostane povezano, pa je možete ukloniti nakon što uvrnete sve krajeve. Nakon toga, pogaču premažite umućenim žumancem i pospite susamom.
Pecite je u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta ili dok lijepo ne porumeni. Pred kraj pečenje pripremite umak od sira. Fino umiješajte izmrvljeni feta sir i krem sir, dodajte maslinovo ulje i limunov sok, te začinite pa ga servirajte na sredinu pogače. Uživajte u prhkim zalogajima koje ćete umakati u sirni namaz! Kao i mnogo puta do sad, i ovo jelo naši kuhari su napravili uz pomoć
Tefala.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.