Unesite malo južnoameričkog šmeka u vaš dom i zagrijte se u ove zimske dane sa ukusnom piletinom u riži.
Sastojci:
800 g pilećeg mesa (bataci, karabataci, krilca)
2 kašike brašna
1 kašika crvene paprike
1 luk
1 svježa crvena paprika
2 češnja bijelo luka
200 g riže
100 g graška
1 l pilećeg temljca
1 kašika kurkume
maslinovo ulje
biber
so
U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, crvenu papriku, biber i so. U tu smjesu dobro uvaljajte komade piletine, pa ih prepržite na maslinovom ulju. Pustite ih neka fino porumene.
Zatim, izvadite piletinu, pa u istu šerpu dodajte sitno nasjeckan luk, crvenu papriku isječenu na kockice, te sitno nasjeckan bijeli luk. Kada povrće omekša dodajte rižu, pa je dobro izmiješajte s povrćem.
Nakon 5 minuta sve prelijte pilećim temeljcem, pospite kurkumom, dobro izmiješajte i pustite da proključa. Tada dodajte isprženu piletinu i krčkajte oko 15 minuta.
Na kraju dodajte grašak, fino ga izmiješajte sa ostalim namirnicama i kuhajte još pet minuta. Skinite s vatre i pustite da riža upije sve sokove.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.