23.1.2019. 12:09
0
Andaluzijske ćufte
Andaluzija nije poznata samo po svojoj bogatoj istoriji, već i po raznovrsnoj kuhinji na koju su utjecale različite kulture. Taj spoj drugačijeg i različitog naši kuhari su pokušali prenijeti i u ovo sočno jelo s ćuftama.
Sastojci:

ćufte:
600 g faširanog mesa 
2 češnja bijelog luka
1 manji luk
1 crvena paprika
1 žuta paprika
200 g šampinjona
svježi peršun
400 g pelat paradajza
200 g baby kukuruza
20 g suhih grožđica
20 g ljutog ajvara
1 goveđa kocka za supu
300 ml tople vode
1 kašičica bibera
1 kašičica kurkume
1 kašičica cimeta
1 kašičica kumina
1 kašičica muškatnog oraščića
1 kašičica ljute paprike 
biber
mješavina začina
so
svježi bosiljak

prilog:
250 ml vode
1 kašika ulja
so
200 g kus-kusa
20 putera
malo šafrana

Faširano meso posolite, pobiberite, dodajte mješavinu začina, ljutu mljevenu papriku i sitno isjeckani bijeli luk, pa sve pomiješajte sa malo tople vode dok ne dobijete smjesu od koje ćete moći oblikovati ćufte.

U većoj šerpi na ulju prepržite sitno nasjeckan luk, pa po njemu poredajte ćufte i pržite ih dok ne porumene sa svih strana. Tada dodajte crvenu i žutu papriku isjeckane na kockice, te na listiće isjeckane šampinjone. Sve pospite sitno nasjeckanim svježim peršunom, prodinstajte par minuta, pa prelijte pelatom iz konzerve. Dodajte baby kukuruz (može i kukuruz šećerac), malo suhih grožđica, ljuti ajvar i goveđu kocku za supu. Sve prelijte toplom vodom, lagano izmiješajte i krčkajte oko pola sata.

Nakon toga, dodajte biber, kurkumu, cimet, kumin, muškatni oraščić i svježi bosiljak, po potrebi još malo vode ako vam je sos pregust i krčkajte još desetak minuta.

Pred sami kraj kuhanja, pripremite i lagani prilog od kus-kusa sa kojim će se začinjene ćufte itekako sljubiti. Dakle, proključajte vodu koju ste zasolili i malo pouljili, pa sa njom prelijte kus-kus i ostavite par minuta. Zatim, dodajte puter i šafran i lagano sve dobro izmiješajte viljuškom. Tefal, vam želi dobar tek!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.