Sastojci:
700 g mladog/svježeg sira
1 jaje
1 kašika arome vanilije
1 kašika meda
2 kašičice šećera
narendana korica 1 limuna
8 listova jufke za pitu
50 ml mineralne vode
50 g putera
ukrašavanje:
50 g badema
200 g šumskog voća
Najprije napravite ukusni nadjev od sira. Ulupajte jaje, pa mu dodajte šećer, med, aromu vanilije i narendanu koricu limuna. Sve dobro umutite, pa u tu smjesu dodajte mladi sir kojeg je prethodno potrebno dobro usitniti. Ako baš volite slatko onda u ovu smjesu slobodno dodajte još šećera ili meda.
Listove za jufku, potom, izrežite na kocke malo veće od otvora na kalupu za muffine. Zatim, svaku kocku jufke poprskajte s malo mineralne vode i premažite rastopljenim puterom, pa je stavite u okrugli otvor u kalupu. U svaki kalup stavite po 4 lista jufke, pa ih oblikujte tako da dobijete zdjelicu u koju ćete staviti nadjev. Jufku popunite nadjevom, pa svaki na vrhu zatvorite kako bi nadjev ostao unutra i po želji premažite rastopljenim puterom.
Muffine stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 40 minuta, odnosno dok lijepo ne porumene. Prilikom serviranja pospite ih šumskim voćem i grubo narezanim bademima. U pripremi ove poslastice naši kuhari su imali veliku pomoć
Tefala!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.