21.2.2019. 12:20
0
Bijela torta s borovnicama
Vrijeme je da se počastite tortom, a mi imamo jednostavan recept za poslasticu koja ne samo da lijepo izgleda, već će nagraditi i vaše nepce.
Sastojci:
biskvit:
3 bjelanca
3 žumanca
korica 1 limuna
1 kašika soka od limuna
90 g šećera
35 g brasna 
35 g gustina naribana 

krema od borovnica:
5 kašika gustina
330 ml soka od borovnica 
300 g s borovnica
2 kašike soka od limuna
1 kašika cimeta
60 g putera

fil:
2 kruške
1 banana

bijela krema:
250 ml vrhnja za šlag
1 kašika šećera 
1 vrećica šlag fixa
1 kašika aroma vanilije
250 g mascarpone sira 

Proces pripreme torte je zaista jednostavan kada imate Tefal kuhinjske aparate. Recimo, smjesa za biskvite je gotova dok trepnete kad vam u pomoć pritekne Masterchef Gourmet QB505G. Sa ovim multifunkcionalnim aparatom, priprema slastica postaje zaista jednostavna. Još jedan od aparata koji će vam olakšati rad u kuhinji je i VitaPress Direct Serve koji sa 3 različita konusa, svaki za određenu veličinu ili vrstu agruma, cijedi sok bez problema.

Dakle, najprije izmiksajte bjelanca u čvrst snijeg. Zatim, pjenasto umutite žumanca, koricu i sok limuna, te šećer. U smjesu od žumanaca, potom, dodajte brašno i gustin i nastavite miksati dok ne dobijete finu kremu. Na kraju lagano sa špatulom pomiješajte kremu i snijeg od bjelanaca. Smjesu za biskvit izlijte u kalup za torte i pecite na 180 stepeni dok fino ne porumeni. Biskvit ostavite da se ohladi, pa ga presijecite na pola kako biste dobili dvije jednake kore.

Nakon toga, pripremite kremu od borovnica. Zagrijte 300 ml soka od borovnica, sok od limuna, 300 g borovnica i malo cimeta, pa kada proključa u to umiješajte gustin koji ste pomiješali sa ostatkom soka od borovnica. Smjesu miješajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Kad je skinete s vatre u smjesu ubacite kockice putera i miješajte dok se u potpunosti ne istopi. Sa jednim dijelom kreme premažite prvu koru, pa po kremi poslažite tanko narezane kriške kruške i ploškice banane. Zatim, ostatak kreme prelijte preko kruški i banana, pa sve poklopite drugom korom. Kolač ostavite u frižider na hlađenje najmanje dva sata.

Dok se kolač hladi, pripremite bijelu kremu. U vrhnje za šlag dodajte šlag fix, malo šećera, i aromu vanilije, pa izmiksajte sve u čvrst šlag. Na kraju u bijelu kremu dodajte mascarpone, pa miksajte dok ne dobijete finu kremu. Sa ovom kremom premažite tortu s vana i vratite je na hlađenje.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.