Mada je kod nas najpopularniji kada se pohuje, patlidžan je odlična namirnica za jedan osvježavajući povrtni namaz.
Sastojci:
600 g patlidžana
maslinovo ulje
1 luk
3 češnja bijelog luka
1 kašičica bibera
1 kašičica soli
4 kašike soka od limuna
1 kašika šećera
Patlidžan ogulite, pa ga narežite na ploške debljine oko 0,5 cm. Na maslinovom ulju kratko prepržite ploške sa obje strane, te ih malo posolite i pobiberite. Skinite s vatre i ostavite sa strane.
U posebnoj zdjeli pomiješajte sitno nasjeckane luk i bijeli luk, pa im dodajte biber, so, sok limuna i šećer. I ovu smjesu ostavite malo da odstoji.
Ohlađene patlidžane, potom, izgnječite viljuškom ako volite da vam ostanu komadići ovog povrća. Ako želite kremastiji namaz, onda je preporuka da patlidžan usitnite u sjeckalici ili blenderu. U smjesu od patlidžana, nakon toga, umiješajte smjesu od luka i začina, pa sve ostavite u frižider da se hladi oko 2 sata.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.