Istina, nije im sezona, ali i sa smrznutnim malinama može se napraviti poslastica koja neće dugo potrajati jer će se ukućani otimati oko nje.
Sastojci:
biskvit:
4 jaja
200 g šećera
100 ml ulja
150 ml tople vode
300 g oštrog brašna
1 vrećica praška za pecivo
2 kašike kakao praha
krema:
500 ml vrhnja za šlag
2 šlagfixa
100 g čokolade za kuhanje
nadjev:
500 g malina
kakao prah za posipanje
Kao i kod većine kolača s korama najprije napravite biskvit. Dakle, izmiksajte bjelanca u čvrst snijeg, pa ih ostavite sa strane. Potom, izmiksajte žumanca, šećer, ulje i toplu vodu, pa kad dobijete kremu dodajte brašno, prašak za pecivo i kakao prah. Kada se svi sastojci sjedine u smjesu postepeno umutite šlag od bjelanaca.
Smjesu za biskvit podijelite u dva jednaka dijela, sipajući je u dva odvojena kalupa (28Ø) i pecite ih na 180 stepeni oko 15 minuta. Možete, naravno, svu smjesu izliti odjedanput i peći je malo duže, pa kad se biskvit ohladi prsijeći ga na dva jednaka dijela.
Vrhnje za šlag, također, podijelite na dva jednaka dijela (250 ml) i u svaku zdjelu dodajte i vrećicu šlag fixa, pa utucite čvrst snijeg. Istopite čokoladu za kuhanje, pa je umiksajte u jednu od dvije zdjele sa šlagom. Nakon toga, u tu smjesu lagano umutite i ostatak šlag kreme.
Ako nemate svježih malina, nadjev možete napraviti i od smrznutih malina. Lagano ih otopite i viljuško usitnite, pa ostavite da se smjesa prohladi.
Na kraju pristupite slaganju kolača. Prvu koru, najprije premažite dijelom kreme, pa po njoj rasporedite smjesu od malina. Potom, preko malina rasporedite ostatak kreme, sve prekrijte drugom korom, te pospite kakao prahom, ili narendanom čokoladom. Kolač ostavite u frižider da se hladi i uživajte u slasnim zalogajima.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.