O vojničkom grahu čuli smo samo hvalospjeve, tako da mu nismo mogli odoljeti. Čitav proces pripreme smo malo ubrzali zahvaljujući Tefal ekspres loncu, a rezultat je bio fantastičan!
Sastojci:
120 g graha
100 g junetine
20 ml ulja
1 veća glavica luka
2 češnja bijelog luka
1 mrkva
8 g brašna
1 kašika koncentrata od paradajza
1 kašika crvene paprike
1 kašičica bibera
svježi peršun
1 kašika mješavine začina
1 lovorov list
so
Prebran grah potopite u hladnu vodu i pustite ga da se namače oko 3 sata. Zatim ocijedite vodu u kojoj je grah potapan, pa ga stavite u ekspres lonac. Naši kuhari su dobili priliku isprobati
Tefal ekspres lonac čiji sigurnosni sistem pruža najsigurnije kuhanje.
Grah prelijte hladnom vodom (600 ml), poklopite i kuhajte oko 10-15 minuta od proključavanja, odnosno od trenutka kad lonac počne da ispušta paru.
Kad skinete lonac s vatre, u tavi prepržite ½ glavice luka sitno nasjeckanog s mrkvom koju možete narendati. U to dodajte junetinu isjeckanu na kockice i dinstajte dok meso ne promijeni boju, pa skinite s vatre i ostavite sa strane.
Skuhani grah ocijedite od vode, pa mu dodajte drugu polovinu glavice luka sitno nasjeckanog i meso s povrćem iz tave. Prelijte sve toplom vodom, tako da sve namirnice budu pod vodom. Opet poklopite lonac i kuhajte još 10 minuta nakon što lonac počne ispuštati paru. Skinite s vatre i ostavite da se lonac malo ohladi, ispustite paru, pa tek onda otvorite lonac.
U tavi na zagrijanom ulju prepržite brašno, pa kad porumeni, isključite toplotu pa odmah dodajte mljevenu papriku i sitno sjeckani bijeli luk, te sve dobro izmiješajte.
Vratite lonac na šporet, pa dodajte lovorov list, mješavinu začina, koncentrirani paradajz prethodno razmućen u toploj vodi, posolite i zapržite uz stalno miješanje graha da se zaprška ne zgrudva. Kad se zaprška fino umiješa dodajte biber i sitno sjeckani peršunov list.
Grah kuhajte još toliko i da meso i grah budu mekani bez poklapanja lonca. Poslužite uz hljeb i kupus salatu.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.