9.4.2019. 9:34
0
Pureće šnite
Suhe šljive najčešće stavljamo u kompot, ili neke deserte, ali odlične su i u nekim slanim jelima. Oduševit će vas u purećim šnitama!
Sastojci:

600 g purećeg zabatka bez kostiju
70 g suhih šljiva
pikant začin

umak:
100 ml vode
100 ml bijelog vina
pikant začin
svježi ruzmarin
bijeli luk
kratko prokuhati

500 g mladog krompira
maslinovo ulje

Suhe šljive prelijte mlakom vodom i ostavite ih oko 15 minuta. Pureće zabatke blago istucite čekićem za meso, pa ih pospite pikant začinom (u prodaji možete naći nekoliko različitih mješavina od različitih proizvođača). Jednostavnu mješavinu pikant začina možete napraviti i sami ako pomiješate so, biber, ljutu crvenu papriku i chili sjemenke. Meso sa ovom mješavinom pospite s obje strane.

Zabatke, zatim, poslažite jedan pored drugog ali tako da se na kraju međusobono preklapaju i da ustvari dobijete jednu veliku šniclu. Po sredini rasporedite suhe šljive (koje je potrebeno ocijediti od vode i naravno očistiti od košpica), pa sve zarolajte i učvrstite čačkalicama. Tako pripremljenu roladu ispržite u tavi kratko sa svih strana, pa je prebacite u tepsiju.

Oko rolade poslažite mladi krompir koji je potrebno isjeći na ploške debljine oko 0,4 cm, pa sve prelijte maslinovim uljem, a potom i toplim umakom koji ste napravili od bijelog vina, vode i začina. Tepsiju prekrijte alu folijom i stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite oko pola sata. Ako niste zadovoljni kako vam je meso porumenilo, možete kad skinete foliju sve još kratko zapeći na malo jačoj temperaturi. 

Kod serviranja roladu isijecite na deblje šnite, pa je poslužite s krompirom uz sezonsku salatu. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.