Volite pizzu, ali želite nešto drugačije? Ove buhtlice su kao stvorene za počastiti goste ili iznenaditi najmlađe ukućane.
Sastojci:
500 g brašna
200 ml mlakog mlijeka
1 kašičica soli
1 kašika šećera
2 kašike ulja
1 kašičica instant kvasca
nadjev:
100 g pureće šunke
100 g edamera
100 g šampinjona
200 ml paradajz sosa
so
biber
ostalo:
20 g putera
150 g goude
Da bi vam ovaj recept uspio bilo bi dobro da koristite kalup za kuglof, ali naravno buhtlice možete napraviti i u tepsiji. Dakle, prvo napravite tijesto. U mlako mlijeko uspite malo soli, šećer i kvasac, pa sve dobro izmiješajte. Potom, dodajte ulje, te postepeno umiješajte brašno. Kada se svi sastojci sjedine, tijesto ostavite na toplom oko dva sata.
Naš kuhar je nadjev napravio od pureće šunke, sira edamera i šampinjona, a vi po želji možete staviti i neke druge namirnice. Sve posolite i pobiberite i ulijete paradajz sos.
Nadošlo tijesto podijelite na nekoliko manjih kugli, koje ćete na pobrašnjenoj površini razvaljati na debljinu od 2-3 mm. Na rub svakog peciva rasporedite nadjev, pa ga urolajte u tijesto. Rolate od peciva, potom, isijecite na male buhtlice i svaku posebno ispritiščite po krajevima kako bi nadjev ostao unutra.
Kalup za kuglof (naš kuhar je koristio vrlo zgodni
Tefal kalup) premažite sa rastopljenim puterom, pa po njemu rasporedite pola mjere narendane goude. Po siru, zatim, poslažite buhtlice jednu do druge, a višak slobodno i preko ostalih, pa sve pospite ostatkom goude.
Pizzu stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 40 minuta, odnosno dok sve lijepo ne porumeni.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.