20.5.2019. 11:22
0
Prhka pita od suhih šljiva
Suhe šljive mogu biti odličan dodatak kolačima, a u to smo se uvjerili nakon što smo isprobali ovu prhku pitu.
Sastojci:
tijesto:
250 g brašna 
1 kašika šećera 
prstohvat soli
125 g putera 
1 žumance 
voda po potrebi

nadjev:
400 g suhih šljiva 
2 jaja
1 žumance
50 g šećera
200 ml vrhnje za kuhanje
200 ml mlijeka 
20 g badema

posip:
šećer u prahu

Suhe šljive namočite u vodu i ostavite ih par sati. Nakon toga ih ocijedite i odstranite im košpice.

Za prhko tijesto pomiješajte brašno, malo šećera i soli, te puter sobne temperature. Sastojke pritiščite rukama da se svi lijepo poveže, pa dodajte umućeno žumance. Ako vam je tijesto presuho i raspada se, dodajte slobodno malo vode. Tijesto odmah utisnite na dno tepsije ili kalupa za pečenje i to tako da prstima „gurate“ tijesto prema rubovima. Nakon toga ga izbodite viljuškom, pa po njemu rasporedite suhe šljive.

U posebnoj zdjeli napravite nadjev. Najprije umutite 2 jaja i žumance sa šećerom, pa dodajte vrhnje za kuhanje i mlijeko. Smjesu nije potrebno previš mutiti, tek da se sastojci povežu. Sve izlijte preko šljiva i pospite mljevenim bademima. Pitu stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 35 minuta.

Toplu pitu pospite šećerom u prahu i ostavite da se ohladi. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.