Miris halve je jedan od onih koji pamtimo cijeli život i zbog kojeg volimo kuhanje. Ovoj poslastici jednostavno nema ravne.
Sastojci:
120 g putera
100 g oštrog brašna
100 g glatkog brašna
100 g oraha
agda:
400 ml vode
400 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
limun
Za početak napravite agdu. U hladnu vodu stavite šećer i vanilin šećer i miješajte na jačoj vatri. Kad se šećeri istope i agda proključa, smanjite vatru, ubacite kriške limuna i kuhajte je oko pola sata. Ostavite je da se ohladi.
U tavi na laganoj vatri otopite puter, ali ga nemojte miješati, već povremeno protresite tavu. Kada se počne stvarati pjenica skinite tavu s vatre i kašikom poskidajte pjenu. Puter očišćen od pjene izlijte u veću tavu i ponovo ga zagrijte, pa dodajte glatko i oštro brašno.
Neprestano miješajte, pa kada se brašna povežu dodajte i mljevene orahe i nastavite miješati. Kada smjesa počne da tamni, polako dolijevajte agdu i miješajte. Čim halva upije tečnost, dodajte ponovo i miješajte. Kada halva popije svu agdu i počne se odvajati od tave, skinite je s vatre.
Tefal tave su idealne za pripremu ovog tradicionalnog kolača.
Kašikom oblikujte kolačiće i slažite ih na ovalni tanjur. Po želji toplu halvu dodatno možete posuti mljevenim orasima ili šećerom u prahu.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.