Nije pita, nije ni hljeb, a ukusno je kao oboje zajedno! Donosimo vam recept za pecivo s tikvicama koje jednako prija i toplo i ohlađeno.
Sastojci:
500 g glatkog brašna
1 kašičica soli
½ vrećice praška za pecivo
30 ml ulja
200 ml vode
nadjev:
1 luk
kratko prepržiti
400 g tikvica
350 g mladog sira
so
susam za posipanje
U brašno dodajte so, prašak za pecivo, ulje i vodu, pa zamijesite glatko tijesto. Ostavite ga da odstoji oko pola sata.
Dok se tijesto odmara, pripremite nadjev. Tikvice isijecite na sitno ili ih izrendajte, pa ih malo posolite i ostavite da odstoje. U tavici na malo ulja izdinstajte sitno nasjeckan luk. Nakon toga, u većoj zdjeli pomiješajte tikvice, izdinstani luk i mladi sir, te malo posolite. Lagano izmiješajte kako biste dobili ujednačenu smjesu.
Zatim, tijesto podijelite na nekoliko manjih kuglica koje ćete na tanko razvaljati na pobrašnjenoj površini. U svaki komad peciva stavite dio nadjeva, pa ga urolajte kao pitu. Tijesto prebacite u tepsiju, pa ga blago premažite uljem i pospite susamom.
Sve stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 25 minuta. Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.