Janjetina s ražnja je tražena roba, ali ima i onih kojima smeta njen miris. Zbog toga, medenoj janjetini, koju možete pripremiti kod kuće, teško da iko može pronaći zamjerku.
Sastojci:
2 kg janjetine
50 ml maslinovog ulja
2 kašike meda
1 kašika ruzmarina
so
bijeli biber
prilog:
200 g kineskog kupusa
1 patlidžan
so
biber
Jedan od najtraženijih dijelova janjeta je plećka, pa i vi ako ste u mogućnosti probajte nabaviti ovaj dio mesa. Napravite, potom, medenu marinadu od maslinovog ulja, meda i ruzmarina.
Meso fino posolite i pospite bijelim biberom, pa ga bogato premažite medenom marinadom. Stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko sat vremena. Nakon toga, meso premažite ostatkom marinade, a temperaturu u rerni pojačajte na 250 stepeni. Plećku pecite još oko 15 minuta.
Dok meso lagano rumeni u rerni, pripremite lagani prilog. Kineski kupus isijecite po dužini, a patlidžan na štapiće, pa ih lagano popržite na maslinovom ulju u wok tavi. Po želji, posolite i pobiberite, i pržite dok povrće ne omekša. Pečenu plećku ostavite malo da se prohladi, pa je onda isijecite na komade po želji i poslužite uz povrće iz woka.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.