Rižu možete pripremati na 1000 načina, a jedan od najednostavnijih je priprema rižota. Ovog puta naš kuhar je odlučio iskoristiti svježe gljive koje su se odlično sljubile s rižom.
Sastojci:
150 g bukovača
100 g šampinjona
50 g riže
20 g putera
50 suhog paradajza
1 luk
1 kašika pesta genovese
1 kašika senfa
500 ml vode
so
biber
svježi peršun
Na puteru popržite sitno nasjeckan luk, pa kad omekša dodajte krupnije narezane bukovače i šampinjone. Kada gljive otpuste tečnost dodajte komadiće suhog paradajza iz ulja, te po kašiku senfa i pesta genovese. Po želji posolite i pobiberite, te dodajte sitno nasjeckan svježi peršun.
Na kraju dodajte rižu koju ste prethodno dobro isprali pod jakim mlazom vode, pa je dobro izmiješajte sa ostalim sastojcima i pustite par minuta da se dinsta. Potom, sve prelijte toplom vodom, poklopite, smanjite vatru i krčkajte oko 15-20 minuta, uz povremeno mućkanje tave, odnosno posude u kojoj budete pripremali rižoto.
Pred kraj, iskušajte rižoto, pa po potrebi dodajte još soli, bibera i svježeg peršuna. Dobar tek, želi vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.