Ko bi mogao odoljeti mekanoj i sočnoj piletini? Pa kada tome dodamo još i ukusni umak, onda je gastronomski užitak zagarantovan!
Sastojci:
500 g pilećeg filea
5 žumanaca
1 glavica bijelog luka
200 g prezle
200 g parmezana
1 kašičica bijelog luka u prahu
100 g pureće šunke
100 g sira edamera
so
biber
umak:
2 kašike senfa
2 kašike majoneze
1 kašika meda
2 kašike jogurta
Najprije napravite vrlo neobičnu marinadu. Umutite pjenasto žumance, pa u njih umiješajte što sitnije nasjeckanu cijelu glavicu bijelog luka. U tu smjesu uvaljajte pileći file i ostavite da što duže stoji u frižideru. Najbolje je da to učinite, na primjer, ujutro, pa da meso bude spremno za ručak.
Prije nego što krenete peći meso, pripremite i smjesu za poh. U većoj i široj zdjeli dobro izmiješajte prezlu, sitno narendan parmezan (ili ribanac), bijeli luk u prahu, te so i biber. Namočeno meso uvaljajte u suhu smjesu, pa ga poslažite u tepsiju ili vatrostalnu zdjelu i pecite u rerni na 180 stepeni oko pola sata. Nakon toga, po pilećim šniclama poslažite kriške pureće šunke i sira, pa vratite u rernu na još desetak minuta da se sir otopi.
Za to vrijeme pripremite jednostavan i ukusan umak koji će se odlično ukomponovati sa piletinom. U zdjelu dodajte senf, majonezu, med i jogurt i sve dobro izmiješajte. Dobar tek, želi vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.