6.2.2020. 8:56
0
Vinski juneći gulaš
Uložite limalo više truda i strpljenja, ovo jelo će vrlo vjerovatno postati vaše omiljeno i rado ćete ga pripremati kad god poželite nešto toplo na kašiku.
Sastojci:

600 g junetine
2 kašike senfa
50 ml maslinovog ulja
biber
so
mljevena crvena paprika

400 g luka
1 mrkva
stabljika peršuna
3 češnja bijelog luka
lovorov list
100 ml pasiranog paradajza
50 g suhih brusnica
50 g suhih šljiva
3 krompira
20 g suhih vrganja
200 ml crnog vina
100 ml bijelog vina
svježi peršun

Ako ste u prilici nabavite komad junetine od plećke ili vrata. Vrlo je važno da meso očistite od masnoća i žilica, kako biste dobili mekane zalogaje. Očišćeno meso narežite na kocke, pa ga posolite i pobiberite, te pospite mljevenom crvenom paprikom. Ubacite senf i maslinovo ulje, pa ga dobro utrljajte rukama u meso. Izmarinirano meso pokrijte plastičnom folijom i ostavite u frižider preko noći, a možete i duže.

Prije nego krenete s pripremom gulaša, marinirano meso izvadite iz frižidera pola sata ranije. Na maslinovom ulju prepržite luk koji ste isjeckali na veće kockice. Kada se luk „zazlati“, ubacite kockice mrkve, sitno nasjeckanu stabljike peršuna i grublje nasjeckan bijeli luk. Sve lagano promiješajte, pa dodajte meso i dinstaje oko 15 minuta, odnosno kad meso sa svih strana poprimi boju.

Nakon toga, sve prelijte hladnom vodom, dodajte lovorov list i pasirani paradajz, suhe brusnice i šljive i krčkajte oko 2 sata.

Tada u gulaš dodajte kocke krompira i suhe vrganje, pa prelijte crnim i bijelim vinom i pospite svježim peršunom i biberom. Lagano izmiješajte i krčkajte još oko 40 minuta. Dobar tek, želi vam Tefal!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.

 

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.