31.3.2020. 12:23
0
Musaka od prosa
Ko kaže da musaka mora biti s mesom?! Evo jednog recepta za koji većinu namirnica možete pronaći u kući...
Sastojci:

200 g prosa
300 g krompira
2 tikvice
1 luk
200 ml paradajz sosa
2 kašike ulja
1 kašika bosiljka
1 kašika mješavine začina
1 kašika šećera
2 jaja
200 ml mlijeka

Žitarice su u posljednje vrijeme sve češće na našim trpezama, a i puno ih je lakše pronaći na policama marketa nego prije. Naš kuhar je ovoga puta koristio proso (potpuno potcijenjenu žitaricu), a vi možete umjesto toga staviti bulgur, ječam, kus kus ili palentu, odnosno ono što pronađete u kući.

Na malo ulja prepržite sitno nasjeckan luk, pa kad omekša, ulijte paradajz sos. Dodajte bosiljak, mješavinu začina i šećer, pa pustite da proključa. Tada dodaje proso, koji ste prethodno kratko namočili u vodu, i krčkajte oko 10-15 minuta (za druge žitarice je potrebno i drugačije vrijeme kuhanja – npr. kus kus i palentu kuhajte svega 5 min.). Ostavite sa strane.

Krompir ogulite, pa narežite na ploške debljine oko 3-4 mm. Tikvicu ne morate guliti i također je narežite na ploške slične debljine kao i krompir.

Dio krompira i tikvica poredajte po dnu tepsije ili kalupa u kojem ćete peći musaku, pa po tome rasporedite umak od prosa. Po vrhu ponovo poslažite ostatak tikvica i krompira, pa stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 20 minuta.

Dok se musaka peče, umutite jaja, mlijeko i malo soli, pa nakon 20 minuta zalijte musaku i vratite je u rernu na još oko 15 minuta. Dobar tek, želi Vam Tefal!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.