U pureći file naš kuhar je umotao nešto lijepo, ali se tu nije zaustavio, nego je sve još prelio sa bogatim umakom od gljiva.
Sastojci:
500 g purećeg filea
mješavina začina
100 pilećeg temeljca
100 ml crnog vina
nadjev:
150 g pileće jetrice
50 g sudžuke
1 luk
1 jaje
20 g parmezana
so
umak od gljiva:
20 g suhih vrganja
200 g šampinjona
1 pakovanje krem supe od gljiva
100 ml pilećeg temeljca
1 luk
so
Suhe vrganje namočite u vodi i ostavite oko pola sata. Pureći file podijelite na manje šnicle, pa ih blago istucite čekićem za meso.
U tavi popržite sitno nasjeckan luk, pa dodajte sudžuku te i nju malo prepržite. Zatim, dodajte pileću jetricu, posolite i pržite 3-4 minute. Nadjev prebacite u zdjelu, pa u njega dodajte jaje i narendani parmezan, pa sve dobro izmiješajte. Sa ovim nadjevom napunite šnicle, urolajte ih, učvrstite čačkalicama, pospite sa malo mješavine začina i stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 15 minuta.
Nakon toga, puretinu izvadite iz rerne, prelijte sa pilećim temeljcem i crnim vinom, pa je vratite na pečenje još nekih pola sata.
Dok se puretina peče, pripremite umak od gljiva. Prepržite najprije sitno nasjeckan luk, pa kad omekša, dodajte vrganje koje ste ocijedili od vode. Kratko ih prepržite, pa dodajte i nasjeckane šampinjone. Kada sva tečnost ispari u gljive ulijte krem supu od gljiva koju je potrebno prethodno pomiješati sa malo vruće vode. Na kraju ulijte temeljac, po želji posolite i pobiberite i kratko krčkajte.
Gotove rolnice od puretine prelijte umakom od gljiva i poslužite uz pekarski krompir. Dobar tek, želi Vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.