7.7.2020. 8:02
0
Piletina na indijski
Okus sočan, miris moćan, bio bi kratki opis piletine koju je naš kuhar ovoga puta pripremio na način kako se to čini u dalekoj Indiji.
Sastojci:

600 g pilećih bataka
2 luka
300 g paradajza iz konzerve
1 zelena chili papričica
1 štapić cimeta
komadić đumbira
½ kašičice chili sjemenki
1 kašičica kurkume
2 češnja bijelog luka
3-4 komada klinčića
lovorov list
10 komada bibera u zrnu
1 kašičica korijandera
1 kašičica kumina

Za ovaj recept koristili smo pileće batake, ali vi možete koristiti i druge dijelove pileta. Batacima odstranite kožicu, kao i donji dio kosti, odnosno kraj bataka. Ostavite meso u frižider i pripremite pikantni umak.

Na malo ulja prepržite klinčiće, lovorov list i biber u zrnu. Kada začini otpuste arome, dodajte sitnije nasjeckan luk i dinstajte oko 5 minuta na laganoj vatri. Tada dodajte sitno nasjeckane zelenu chili papričicu, đumbir i bijeli luk. Sve dobro izmiješajte i dinstajte još par minuta, pa dodajte konzervirani paradajz ili sjeckani paradajz iz tetrapaka. Krčkajte oko 5 minuta.

Smjesu od povrća ostavite da se ohladi, pa je prebacite u blender ili je usitnite štapnim mikserom. Miksajte dok ne dobijete finu kremu.

U dubokoj Tefal tavi na malo ulja prepržite štapić cimeta, sjemenke chilija i kurkumu, pa na tome, na jakoj vatri, prepržite batake sa svih strana i izvadite ih na tanjur. Smanjite vatru, pa u istu tavu ulijte kremu od povrća, te dodajte korijander i kumin i malo tople vode. Sve dobro izmiješajte, pa u to poslažite batake, poklopite i krčkajte na laganoj vatri oko 25-30 minuta.

Ako vam je umak previše gust, slobodno dodajte još malo vode. Ovako pripremljenu piletinu poslužite uz kuhanu rižu. Dobar tek, želi Vam Tefal!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.