13.1.2021. 12:39
0
Mousse torta od sira
Možda ste imali dilemu da li se vrhunski kolač može napraviti bez brašna, jaja i bez pečenja, ali ovaj recept otklanja sve nedoumice.
Sastojci:

biskvit podloga:
300 g keksa
40 g putera
10 g čokolade u prahu
1 vrećica vanilin šećera
100 g šećera u prahu
50 ml mlijeka

šećer u prahu za kalup

krema:
200 ml vrhnja za šlag
sok ½ limuna
400 g krem sira
100 g šećera u prahu
200 g lješnjak krema
korica 1 limuna

preljev:
100 g mliječne čokolade
30 ml ulja

Sameljite keks, pa u njega dodajte rastopljen puter, čokoladu u prahu, vanilin šećer i šećer u prahu. Postepeno dodajite mlijeko, pa sve dobro umiješajte. Najbolje rukama. Dobivenu smjesu rasporedite na dno kalupa i dobro je utisnite. Stavite u frižider i posvetite se pravljenju kreme.

Vrhnje za šlag izmiksajte u čvrsti snijeg, pa ga prelijte sokom od limuna i nastavite još malo miksati. U posebnoj zdjeli pomiješajte krem sir i šećer u prahu, pa miksajte dok ne dobijete finu kremu. Potom, u smjesu dodajte lješnjak krem po želji (nutela, maza, evrokrem i sl.) i koricu limuna, pa nastavite miksati dok se sve ne sjedini. Na kraju, špatulom šlag umiješajte u kremu, pa je ravnomjerno rasporedite po biskvitu. Sve vratite u frižider, pa pripremite preljev.

Mliječnu čokoladu iskomadajte na kockice, prelijte uljem i na laganoj vatri rastopite. Kada se ulje i čokolada sjedine, skinite s vatre i pustite da se malo prohladi, pa tek onda prelijte tortu i ponovo je stavite na hlađenje. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.