27.1.2021. 8:48
0
Kukuruzno pecivo u cvijetu
Ne samo da izgledaju vrhunski, ova peciva su mirisna, mekana i ukusna da su naprosto neodoljiva. Ovakvo što nećete naći ni u jednoj pekari!

Sastojci:

500 g glatkog brašna
100 g kukuruznog brašna
80 g oraha
100 ml mlijeka
100 ml ulja
30 g svježeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 jaja
40 g putera

1 jaje za premazivanje
susam
čurekot

Pošto je ovo recept sa svježim kvascem, onda je najbolje da krenete od njegove pripreme. Izlomite ga na manje kocke, pa ga umutite u toplu vodu i ostavite na toplom da odreaguje.

Da bi olakšao pravljenje tijesta, naš kuhar je koristio Tefal Masterchef Gourmet. Najprije izmutite jaja, pa dodajte kockice putera sobne temperature. Kada se sjedine, ulijte mlijeko i ulje, te nastavite miksati.

U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, kukuruzno brašno i mljevene orahe, te so i šećer. Suhe sastojke postepeno dodajite u smjesu s jajima neprestano miješajući. Na kraju dodajte i kvasac. Dobiveno tijesto prebacite na radnu površinu, koju ste prethodno posuli kukuruznim brašnom, pa ga razvaljajte na debljinu od 1 do 1,5 cm. Zatim, većim okruglim kalupom (zdjelica) napravite pogačice. Potom, na sredinu kruga utisnite čašu, pa od nje na četiri strane oštrim nožem napravite rezove na tijestu, kako biste dobili kao četiri latice. Svaku od latica po sredini malo zarežite nožem, pa ih prstima stistnite na krajevima. Tako ćete dobiti fini oblik cvijeta.

Peciva prebacite u tepsiju, pa ih premažite umućenim jajetom. U sredinu svakog „cvijeta“ stavite malo susama ili čurekota. Sve stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 20 minuta, odnosno dok lijepo ne porumene. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.