Za razliku od pilećeg, pureći batak je dosta veći i ima puno više mesa na sebi. Zbog toga zahtijeva malo više vremena za pripremu, koje se itekako isplati utrošiti jer su rezultati na kraju fenomenalni.
Sastojci:
1 pureći batak
1 kašika mljevene crvene paprike
1 kašičica chili sjemenki
1 kašičica kurkume
so
biber
50 g putera
crni biber u zrnu
lovorov list
prilog:
100 g kukuruznog brašna
300 g krompira
maslinovo ulje
Pomiješajte začine, mljevenu crvenu papriku, chili sjemenke, kurkumu, te so i biber. U ovu mješavinu dobro uvaljajte batak da što više začina ostane na njemu. Batak prebacite u tepsiju, dodajte puter, crni biber u zrnu i lovorov list, pa stavite peći na 160 stepeni oko 40 minuta.
Ostatak mješavine od začina pomiješajte sa kukuruznim brašno, dodajte još malo kurkume, pa u sve uvaljajte krompir koji ste izrezali na ploške jednake debljine.
Poslije 40 minuta, kada izvadite batak iz rerne oko njega poslažite krompir, sve prelijte sa maslinovim ulje i vratite u rernu koju treba pojačati na 200 stepeni. Meso i krompir pecite još 20 minuta, odnosno dok krompir ne bude gotov. Dobar tek, želi Vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.