Osim somuna, neizostavan dio iftarske trpeze je i supa, ili čorba, a naš kuhar ima recept za pravu ramazansku čorbu koju možete pripremati kad god poželite nešto toplo, ukusno i okrepljujuće.
Sastojci:
200 g teletine
100 g piletine
50 g bamije
1 kašičica sirćeta
1 mrkva
¼ korijena celera
50 putera
1 kašika brašna
1 šolja mlijeka
50 ml pavlake
1 jaje
1 kašika limunovog soka
muškatni oraščić
biber
so
lovorov list
svježi peršun
Za početak pomiješajte malo vode i sirćeta, pa u to stavite bamiju i ostavite da se namače.
U Tefal šerpi prepržite kockice teletine, pa kada porumeni, dodajte i kockice piletine (pileći file) i nastavite pržiti. Nakon što i piletina porumeni, dodajte kockice mrkve i korijena celera, te bamiju koju ste ocijedili. Sve prelijte sa litrom vode, poklopite i krčkajte oko pola sata.
U tavici rastopite puter, pa dodajte kašiku brašna i neprestano miješajte dok se smjesa ne poveže. Tada ulijte mlijeko i pola šolje vode i nastavite miješati kako se ne bi stvorile grudvice. Dodajte muškatni oraščić, dobro izmiješajte, pa skinite s vatre. Potom, ovu smjesu postepeno dodajte u čorbu ne prestajući s miješanjem. Čorbu začinite po želji sa soli i biberom, ubacite lovorov list i svježi peršun, te nastavite krčkati bez poklopca još 20 minuta.
Pred kraj kuhanja u čorbu umiješajte pavlaku i jaje, te limunov sok i kuhajte još par minuta. Dobar tek, želi Vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.