30.4.2021. 13:41
0
Dvobojni čoksi
Treba se povremeno čovjek i zasladiti, a najbolje je to učiniti domaćim kolačem prepunim čokolade!
Sastojci:

tamni biskvit:
250 g brašna
100 g šećera
50 g putera
100 ml mlijeka
100 g tamne čokolade
50 g čokolade za kuhanje
50 g kakao praha
2 jaja

svjetli biskvit:
250 g brašna
100 g šećera
100 g bijele čokolade
50 g putera
100 ml mlijeka
2 jaja
1 pakovanje pudinga od vanilije

100 g lješnjaka

Kod ovog kolača je zanimljivo da se možete igrati sa njegovim izgledom, jer imate dvije smjese različitih boja koje spajate po želji.

Naš kuhar je napravio verziju sa svjetlim biskvitom čija je sredina ispunjena tamnim.

Za svjetli biskvit najprije istopite puter, pa dodajte 50 ml mlijeka, te u tome otopite 50 g bijele čokolade. Kada smjesa postane glatka skinite je s vatre i ostavite sa strane. Zatim, umutite jaja, pa dodajte ostatak mlijeka (50 ml), te prah za puding od vanilije i šećer. U to, potom, ulijte otopljenu čokoladu, pa kada je umiješate, postepeno dodajite brašno i miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Na kraju umiješajte kockice ostatka bijele čokolade (50 g), pa tu smjesu izlijte u okruglu tepsiju ili kalup.

Nakon toga, ponovo rastopite puter, pa dodajte 50 ml mlijeka i 100 g tamne čokolade, i na laganoj vatri miješajte dok ne dobijete glatku kremu. Skinite s vatre i ostavite sa strane.

Zatim, umutite jaja, pa dodajte ostatak mlijeka (50 ml) i šećer, pa sve dobro izmiješajte. Potom, umiješajte kakao prah i brašno, a na kraju ulijte čokoladnu kremu i dodajte kockice čokolade za kuhanje. Lagano sve umiješajte, pa ovu smjesu izlijte preko svjetle. Po kolaču ravnomjerno rasporedite lješnjak, pa sve stavite u zagrijanu rernu na 170 stepeni i pecite oko 40 minuta. Ako želite da uživate u otopljenoj čokoladi, kolač narežite odmah nakon pečenja. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.