Okus piletine je neprepoznatljiv, a meso je mekano i sočno. Ovaj curry donosi arome Dalekog istoka u vaš dom!
Sastojci:
500 g pilećeg filea
marinada:
1 jaje
20 g pšeničnog griza
2 češnja bijelog luka
1 kašičica chili praha
1 kašika soja sosa
1 kašika meda
so
curry sos:
150 ml pelata iz konzerve (sa sosom)
1 ljubičasti luk
1 kašika soja sosa
1 kašičica curry praha
so
prilog:
150 g riže dugog zrna
Pileći file izrežite na malo veće kocke. U posebnoj zdjeli umutite jaje sa malo soli. Dodajte sitno nasjeckan bijeli luk, te soja sos, med i chili prah. Na kraju u marinadu dobro umutite griz, pa sa njom prelijte meso i sve dobro izmiješajte. Piletinu ostavite u marinadi oko pola sata.
Mariniranu piletinu pržite u tavi oko desetak minuta, pa je izvadite na tanjir. U tavu, potom, dodajte sitno nasjeckan ljubičasti luk i dinstajte ga 5-6 minuta. Kada omekša, ulijte soja sosa, pa dodajte curry prah i so po želji. Na kraju, ulijte pelat iz konzerve, dobro izmiješajte i pustite da proključa. Tada u umak ubacite poprženu piletinu, smanjite vatru i sve krčkajte oko 15 minuta.
U
Tefal wok tavi zagrijte veću količinu vode, posolite, pa dodajte rižu dugog zrna. Kuhajte oko 12 minuta uz povremeno miješanje. Pileći curry poslužite uz kuhanu rižu, a sve pospite sa sitno najseckanim mladim lukom.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.