Kombinacija jaja i riže je uobičajena za kuhinje Dalekog istoka, a mi smo to sve prilagodili našem podneblju i dobili, bez lažne skromnosti, predobro jelo.
Sastojci:
8 jaja
30 g putera
150 g riže
100 g parmezana
½ glavice ljubičastog luka
so
biber
mješavina začina
500 ml vode
bešamel sos:
50 g putera
1 kašika brašna
300 ml mlijeka
biber
mješavina začina
50 g parmezana
Za početak tvrdo skuhajte jaja. U šerpu sa hladnom vodom ubacite jaja, posolite i kuhajte oko 10 minuta. Skuhana jaja stavite u hladnu vodu, pa kada se ohlade, tek onda im skinite ljusku.
U tavi rastopite puter, pa dodajte rižu, koju ste prethodno dobro isprali. Posolite, pobiberite i stavite mješavinu začina, pa sve pržite na laganoj vatri oko 4-5 minuta. Tada ulijte 500 ml tople vode i kuhajte oko desetak minuta, odnosno dok riža ne upije svu tečnost.
Skuhanu rižu prebacite u tepsiju, pa po njoj rasporedite skuhana jaja. Zatim, napravite bešamel sos. Rastopite puter, dodajte kašiku brašna, pa dobro izmiješajte. Sve radite na laganoj vatri. Kada se brašno i puter sjedine, ulijte mlijeko, pa nastavite miješati kako se ne bi pojavile grudvice. Dodajte biber i mješavinu začina, pa u umak umiješajte i narendani parmezan (50 g). Krčkajte par minuta, dok se sve fino ne sjedini, pa sa ovim umakom prelijte i rižu i jaja. Po svemu rasporedite narendani parmezan (100 g) i kockice ljubičastog luka, pa stavite peći na 180 stepeni oko 30 minuta.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.