24.8.2022. 11:34
0
Jaja na riži
Kombinacija jaja i riže je uobičajena za kuhinje Dalekog istoka, a mi smo to sve prilagodili našem podneblju i dobili, bez lažne skromnosti, predobro jelo.
Sastojci:

8 jaja
30 g putera
150 g riže
100 g parmezana
½ glavice ljubičastog luka
so
biber
mješavina začina
500 ml vode

bešamel sos:
50 g putera
1 kašika brašna
300 ml mlijeka
biber
mješavina začina
50 g parmezana

Za početak tvrdo skuhajte jaja. U šerpu sa hladnom vodom ubacite jaja, posolite i kuhajte oko 10 minuta. Skuhana jaja stavite u hladnu vodu, pa kada se ohlade, tek onda im skinite ljusku.

U tavi rastopite puter, pa dodajte rižu, koju ste prethodno dobro isprali. Posolite, pobiberite i stavite mješavinu začina, pa sve pržite na laganoj vatri oko 4-5 minuta. Tada ulijte 500 ml tople vode i kuhajte oko desetak minuta, odnosno dok riža ne upije svu tečnost.

Skuhanu rižu prebacite u tepsiju, pa po njoj rasporedite skuhana jaja. Zatim, napravite bešamel sos. Rastopite puter, dodajte kašiku brašna, pa dobro izmiješajte. Sve radite na laganoj vatri. Kada se brašno i puter sjedine, ulijte mlijeko, pa nastavite miješati kako se ne bi pojavile grudvice. Dodajte biber i mješavinu začina, pa u umak umiješajte i narendani parmezan (50 g). Krčkajte par minuta, dok se sve fino ne sjedini, pa sa ovim umakom prelijte i rižu i jaja. Po svemu rasporedite narendani parmezan (100 g) i kockice ljubičastog luka, pa stavite peći na 180 stepeni oko 30 minuta.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.