Bilo da su svježi ili sušeni, vrganji svakom jelu daju poseban šmek. Ova čorbica je prosto neodoljiva!
Sastojci:
1 l vode
1 ljubičasti luk
2 mrkve
1 veći krompir
¼ korijena celera
3 češnja bijelog luka
30 g suhog vrganja
1 kašika senfa
1 kašičica mješavine začina
1 kašika svježeg peršuna
1 kašika sirćeta
malo bibera
100 ml vrhnja za kuhanje
Ako koristite suhe vrganje, bilo bi dobro da ih prelijete vodom i ostavite da se namaču oko pola sata.
U veću šerpu uspite vodu, pa dodajte čitavu glavicu ljubičastog luka, kockice krompira i korijena celera. Mrkvu možete, također, ostaviti cijelu, kao i češnjeve bijelog luka. Kuhajte sve oko 20 minuta.
Tada iz supe izvadite skuhanu mrkvu, pa je ostavite sa strane, a štapnim mikserom izmiksajte ostalo povrće. Kada dobijete krem supu, u nju dodajte senf, mješavinu začina, sitno nasjeckan svježi peršun, sirće i biber. Vrganje ocijedite, pa i njih dodajte u supu, a mrkvu narežite na kockice i vratite u supu. Ulijte na kraju vrhnje za kuhanje i krčkajte sve još desetak minuta.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.