5.12.2022. 16:59
0
Slasna piramida
Uz malo truda i vi možete napraviti jelo koje uglavnom viđamo po elitnim restoranima. Sa slasnom piramidom imat ćete restoranski ugođaj u vlastitom domu.
Sastojci:

podloga od palente:
500 ml vode
100 g palente
50 g putera
so
šafran

poširano žumance:
1 l vode
1 kašika sirćeta
1 žumance

nadjev:
150 g dimljenog lososa
50 g krem sira
1/3 stabljike prase
¼ glavice ljubičastog luka
1 kašika soja sosa
biber

sos:
50 ml ulja
150 g krem sira
1 kašika senfa
2 češnja bijelog luka
so

Za početak napravite palentu. U 500 ml ključale vode dodajte so, a potom i palentu. Smanjite vatru na minimalno i uz miješanje kuhajte palentu oko 5 minuta. Pred kraj dodajte malo šafrana. Ostavite da se hladi.

Zatim, napravite nadjev. Izrežite losos, pa mu dodajte sitno nasjeckanu prasu i ljubičasti luk. Umiješajte krem sir. Pobiberite, te dodajte soja sos i sve dobro izmiješajte.

Za pripremu sosa vam je potreban štapni mikser. U dublju zdjelu dodajte ulje, senf, so i sitno nasjeckan bijeli luk. Miksajte dok ne dobijete smjesu nalik majonezi. Potom, dodajte krem sir i nastavite miksati dok se sve lijepo ne poveže.

I za kraj, ispoširajte žumance. Zagrijte litar vode, ulijte sirće, pa kašikom u vodi napravite nekoliko krugova. Dok se voda vrti u centar polako spustite žumance i pustite da se kuha oko 3-4 minute.

Kada ste sve pripremili, ostaje vam još samo da poslužite jelo. Palentu stavite na dno, a po njoj rasporedite nadjev od lososa. Pored stavite malo sosa, a preko vrlo pažljivo stavite poširano žumance.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu i tiktoku.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.