Blagi okus koji ima bakalar svrstao ga je među omiljene ribe ljubitelja plodova mora. Uz ovaj recept vidjet ćete da ga nije teško ni pripremiti, zbog čega vjerujemo da će postati redovan dio kućnog menija.
Sastojci:
400 g filea bakalara
100 g putera
50 ml bijelog vina
10 ml ulja
so
brašno
biber
korica limete
grančica svježeg peršuna
krem špinat:
400 g smrznutog špinata
50 ml vrhnja za kuhanje
50 g putera
so
kuhani karfiol:
200 g smrznutog karfiola
voda
so
File bakalara blago posolite, pa uvaljajte u brašno. Zagrijte ulje, pa na lagnoj vatri pržite ribu na strani na kojoj se nalazi kožica. Kada je poslije 3-4 minute okrenete u tavu dodajte pola mjere putera (50 g), te bijelo vino. Kada se vino i puter sjedine, ribu ponovo okrenite, pa je počnite poljevati umakom od vina i putera.
Tada dodajte biber, koricu limete, ostatak putera, te grančicu svježeg peršuna. Pustite da se sve još krčka oko 2-3 minute na laganoj vatri, pa ribu izvadite, a umak ostavite da se dodatno reducira.
U posebnoj šerpici zagrijte vodu do ključanja, posolite je, pa ubacite karfiol i kuhajte između 6-8 minuta, a u drugu šerpicu stavite smrznuti špinat, prelijte vrhnjem za kuhanje i kuhajte na laganoj vatri oko desetak minuta. Dodajte puter, posolite po želji, pa štapnim mikserom izradite krem špinat.
Nakon što bakalar servirate s povrćem, obavezno ga prelijte reduciranim umakom od vina i putera.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.