24.1.2023. 10:11
0
Lukomir
A danas samo povrće... Odmorit ćemo malo od mesa i ribe i počastiti se ukusnim i laganim povrtnim obrokom.
Sastojci:

1 veći krompir
1 veća glavica ljubičastog luka
30 g smeđeg šećera
1 kašika sirćeta
500 ml povrtnog temeljca
20 ml vrhnja za kuhanje
½ stabljike prase
1 kašika brašna
ulje
so
biber

emulzija od peršuna:
1 kašika ulja
50 g svježeg peršuna
biber

U većoj tavi na ulju pržite ploškice ljubičastog luka dok ne omekša. Tada dodajte smeđi šećer i sirće, smanjite vatru i lagano dinstajte luk dok se ne karamelizira. Luk izvadite, a u istu tavu dodajte krompir narezan na kockice. Posolite i pobiberite, i pržite par minuta. Sve prelijte povrtnim temeljcem i kuhajte oko pola sata. 

Zatim, sve prebacite u dublju zdjelu, dodajte vrhnje za kuhanje, pa štapnim mikserom izradite pire.

Prasu narežite na šire prstenčiće, pa ih uvaljajte u brašno. Zagrijte veću količinu ulja, pa u njemu pržite prasu dok ne porumeni. I na kraju napravite emulziju od peršuna koja će dodatno upotpuniti ovaj neobični obrok.

Dakle, uz krompir pire poslužite karamelizirani ljubičasti luk i hrskave prstenčiće prase, a sve pospite sa malo emulzije od peršuna. Dodatno, preko svega možete narendati malo parmezana.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu i tiktoku.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.