6.2.2023. 13:40
0
Ljubičanstveni ramstek
Odležalo meso je sve popularnije zahvaljujući neponovljivom okusu i nevjerovatnoj sočnosti i mekoći. Naš kuhar se odlučio za ramstek i priredio nam nesvakidašnju gozbu.
Sastojci:

400 g odležanog ramsteka
50 g putera
grančica ruzmarina
3 češnja bijelog luka
ulje

pire od kupusa:
1 glavica ljubičastog kupusa
½ glavice luka
500 ml vode
100 g putera
ulje
biber
so
1 kašika meda

puter krompir:
1 veći krompir
100 g putera
ulje
grančica ruzmarina
so

Pošto priprema pirea od kupusa iziskuje najviše vremena, onda je najbolje da počnete baš od toga. Na ulju, u većoj šerpi prepržite na ploške izrezan luk. Kada porumeni, dodajte ljubičasti kupus koji ste prethodno izrendali ili izrezali na trakice. Posolite, pobiberite, pa dinstajte par minuta. Tada u povrće umiješajte med, ulijte toplu vodu i kuhajte oko sat vremena. 

Pred kraj kuhanja, u kupus ubacite puter i pustite da se rastopi. Sve prebacite u dublju zdjelu i štapnim mikserom izradite pire.

Krompir izrežite na deblje jednake kriške, pa ih prepržite na ulju sa obje strane. Kada porumeni, smanjite vatru, ubacite puter i grančicu ruzmarina, te posolite po želji. Povremeno pomiješajte, preokrenite krompir, te ga poljevajte otopljenim puterom dok ne postane mekan.

Na kraju pripremite ramstek. Na malo zagrijanog ulja stavite pržiti meso na jačoj vatri. Kada porumeni sa obje strane, smanjite vatru, pa u tavu ubacite puter, ruzmarin i bijeli luk. Meso, potom, stalno poljevajte rastopljenim puterom i pržite dok ne postane meko po vašoj želji.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu i tiktoku.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.