Odležalo meso je sve popularnije zahvaljujući neponovljivom okusu i nevjerovatnoj sočnosti i mekoći. Naš kuhar se odlučio za ramstek i priredio nam nesvakidašnju gozbu.
Sastojci:
400 g odležanog ramsteka
50 g putera
grančica ruzmarina
3 češnja bijelog luka
ulje
pire od kupusa:
1 glavica ljubičastog kupusa
½ glavice luka
500 ml vode
100 g putera
ulje
biber
so
1 kašika meda
puter krompir:
1 veći krompir
100 g putera
ulje
grančica ruzmarina
so
Pošto priprema pirea od kupusa iziskuje najviše vremena, onda je najbolje da počnete baš od toga. Na ulju, u većoj šerpi prepržite na ploške izrezan luk. Kada porumeni, dodajte ljubičasti kupus koji ste prethodno izrendali ili izrezali na trakice. Posolite, pobiberite, pa dinstajte par minuta. Tada u povrće umiješajte med, ulijte toplu vodu i kuhajte oko sat vremena.
Pred kraj kuhanja, u kupus ubacite puter i pustite da se rastopi. Sve prebacite u dublju zdjelu i štapnim mikserom izradite pire.
Krompir izrežite na deblje jednake kriške, pa ih prepržite na ulju sa obje strane. Kada porumeni, smanjite vatru, ubacite puter i grančicu ruzmarina, te posolite po želji. Povremeno pomiješajte, preokrenite krompir, te ga poljevajte otopljenim puterom dok ne postane mekan.
Na kraju pripremite ramstek. Na malo zagrijanog ulja stavite pržiti meso na jačoj vatri. Kada porumeni sa obje strane, smanjite vatru, pa u tavu ubacite puter, ruzmarin i bijeli luk. Meso, potom, stalno poljevajte rastopljenim puterom i pržite dok ne postane meko po vašoj želji.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.