O pilećoj džigerici ne treba trošiti riječi. Mekana, sočna i ukusna u kombinaciji s rižom i povrćem čini ovo jelo brutalno moćnim.
Sastojci:
500 g pileće džigerice
140 g riže
1 ljubičasti luk
10 g smeđeg šećera
10 ml aceto balsamico
100 ml vode
½ crvene paprike
½ zelene paprike
½ stabljike prase
svježi peršun
50 g putera
50 ml kokosovog mlijeka
bijeli luk u prahu
ulje
biber
so
U veliku šerpu ulijte litar vode, posolite, te dodajte rižu koju ste prethodno dobro isprali pod vodom. Izmiješajte i ostavite da kuha na laganijoj vatri oko 10 minuta nakon što voda proključa.
Dok se riža kuha, u tavi zagrijte ulje, pa na njemu prepržite na kolutiće izrezan luk, te dodajte džigericu. Dinstajte 4-6 minuta, pa pobiberite i posolite, te dodajte bijeli luk u prahu. Potom, sve pospite smeđim šećerom i pustite da se karmelizira. Nakon toga, ulijte aceto i 100 ml tople vode, smanjite vatru i pustite da krčka oko 15 minuta.
U posebnoj, dubljoj tavi zagrijte ulje, pa na njemu prepržite kockice paprike i kolutiće prase. Ubacite sitno nasjeckan svježi peršun i puter, pa nastavite dinstati par minuta. Na kraju, u povrće dodajte skuhanu rižu i sve dobro izmiješajte. Prelijte kokosovim mlijekom i kratko još krčkajte.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.