Vječita dilema koja nas „smara“ svakodnevno a koja glasi šta bih mogli jesti, najlakše se riješi dobrim receptom. Hljepčići iz tave su super rješenje za doručak ili laganu večericu.
Sastojci:
300 g brašna
100 ml mlijeka
30 ml jogurta
30 g putera
5 g instant kvasca
5 g praška za pecivo
so
nadjev:
100 ml pavlake
½ paprike babure
½ paradajza
½ stabljike mladog luka
sok ½ limuna
svježi peršun
so
biber
U šerpici zagrijte mlijeko, pa u njega ubacite u puter i pustite da se lijepo rastopi, pa skinite s vatre. Ne treba proključati.
U većoj zdjeli pomiješajte brašno, kvasac, so i prašak za pecivo. Potom, u smjesu dodajte jogurt, te mlijeko s puterom. Umijesite tijesto, prekrijte ga i ostavite na toplom da se udvostruči.
Kada tijesto nadođe, podijelite ga na jednake dijelove, odnsno loptice koje ćete na pobrašnjenoj površini razvaljati u oblik kruga veličine tave u kojoj ćete pržiti hljepčiće.
Hljebčiće pržite u tavi sa neprijanjajućim dnom bez ulja oko 2-3 minute s obje strane.
Da ne biste jeli „suh“ hljeb, naš kuhar je pripremio i ukusan a lagan nadjev. Nasjeckajte na sitno papriku, paradajz i mladi luk, te sve pospite sa svježim peršunom i sokom limuna. Posolite i pobiberite po želji, pa u sve umiješajte i pavlaku.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.