Punjeni ili raspuknuti hljeb donosi raskoš na vaš sto. Miriše tijesto, a mirišu paradajz i bosiljak i nemoguće ga je prestati jesti.
Sastojci:
800 g brašna
150 ml mlijeka
30 ml maslinovog ulja
2 jaja
1 kesica instant kvasca
1 kašika šećera
malo soli
150 ml tople vode
1 kašika brašna
nadjev:
100 g sušenog paradajza
20 g svježeg bosiljka
50 g parmezana
3 češnja bijelog luka
cherry paradajz
maslinovo ulje
1 jaje za premazivanje
Najprije aktivirajte kvasac i to tako što ćete u jednoj zdjeli pomiješati kvasac, šećer, so, malo brašna i tople vode. Dobro izmiješajte i ostavite na toplom.
Nakon toga, u veću zdjelu uspite brašno, pa mu dodajte aktivirani kvasac, toplo mlijeko, maslinovo ulje i jaja. Mijesite tijesto dok ne postane glatko.
Dobivenu smjesu prebacite na pobrašnjenu površinu, pa je razvaljajte u oblik kruga i na debljinu oko 0,5 cm. Tijesto, najprije premažite maslinovim uljem, a potom po njemu rasporedite sitno nasjeckan suhi paradajz, bijeli luk i svježi bosiljak. Preko svega stavite narendani parmezan, te tijesto umotajte u rolnu.
Prebacite hljeb u tepsiju i vrhom oštrice noža ga blago zarežite po sredini. U dobiveni otvor poredajte cherry paradajz, a tijesto premažite umućenim jajetom.
Stavite peći u zagrijanu rernu na 180 stepeni oko pola sata.
Kuh poh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.