2.11.2018. 18:13
2
“Ministar Fišo ne dozvoljava da građani Starog Grada imaju prevoz kao što imaju u Novom Gradu”
“Od ministra Fiše se ništa drugo nije moglo očekivati, za četri godine nije mogao ništa riješiti, ni jedan problem javnog prevoza u Kantonu Sarajevo", rekao je između ostalog za Source.ba portal, generalni direktor Centrotransa Safudin Čengić.

- Kompanija Centrotrans obavijestila je jučer javnost da će od 5. novembra uvesti 11 redovnih minibus linija u sarajevskoj općini Stari Grad, a već danas se u medijima pojavila informacija o tome kako je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo za taj dan najavio inspekcije na ovim linija te kako Centrotransu neće dozvoliti da preuzme linije na području općine Stari Grad.

"Inspekcija će u ponedjeljak izaći na teren i neće dozvoliti Centrotransu da preuzme linije u općini Stari Grad. To što Centrotrans želi da uradi je nezakonito i Ministarstvo saobraćaja im to neće dozvoliti”, rekao je ministar Fišo za portal Faktor.ba. Nadalje, Fišo dodaje: Izbrisali smo linije koje GRAS ne održava i formirana je komisija koja treba da objavi javni poziv za prevoznike koji će se javiti za izbirsane linije. To što pokušava Centrotrans je van svih zakonskih regulativa i ja to ne podržavam.

Prema navodima iz Centrotransa ove linje se uspostavljaju na osnovu dugogodišnjih zahtjeva stanovnika općine Stari Grad, odluka Općinskog vijeća, te Rješenja nadležnog kantonalnog i federalnog Ministarstva saobraćaja.

"Naime, nakon godina neredovnog održavanja javnog prevoza putnika, te nalaza inspektora Uprave za inspekcijske poslove KS, preduzeću KJKP Gras koje je bilo nosilac linija Rješenjem nadležnog Ministarstva saobraćaja KS, brisano je ukupno 23 linije što je potvrdilo i Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH", objašnjavaju u Centrotransu.

Kako nam je rekao Čengić, inspekcija je zapisnički 4. jula konstatirala da se ne održavaju linije o kojima je riječ, a “jedino što je ministarstvo uradilo je da je GRAS-u brisalo te linije i ništa drugo. Centrotrans je očekivao da nakon brisanja tih linija Ministarstvo donese privremenu odluku i da dodijeli nama linije kako bi građani konačno imali obezbijeđen javni prevoz u KS, ondosno na području općine Stari Grad, ali i i Općina Novi Grad, Novo Sarajevo i Trnovo. Međutim, umjesto da to uradi ministar Fišo nakon našeg čekanja od dva i po mjeseca najavljuje da će angažovati inspekciju da obustavi prevoz Centrotransu”, govori Čengić i dodaje kako ministru ustvari i nije u interesu rješenje dugogodišnjeg problema građana, nego mu je u interesu kako da Centrotransu obustavi da bilo šta radi. 

Čengić objašnjava kako je 1990. godine Centrotrnas, pored preduzeća GRAS ovlašten od tadašnje  Skupštine Grada Sarajevo za obavljanje javnog prevoza na području grada, odnosno današnjeg Kantona Sarajevo. 

"Dakle, mi nismo ništa uradili što je suprotno  od odluke organa koji je ovlastio Centrotrans da obavlja ovu vrstu prevoza. Do danas tu odluku niko od kantonalnih organa nije stavio van snage. Prema tome mi možemo legalno kao i javno preduzeće GRAS obavljati linije na području KS. Druga stvar koja je jako bitna, a to je ako Mininistarstvo namjerava poslati inspekciju Centrotransu, onda je mora poslati i GRAS-u koji nema licencu za obavljanje javnog prevoza. GRAS, kao firma, ne posjeduje nikakav dokument po kojem može raditi javni prevoz putnika u skladu sa zakonom”, govori Čengić.

Također, dodaje i da je samo Ministarstvo saobraćaja KS brisalo GRAS kao prevoznika na tim linijama i da je i GRAS-ova žalba koja je upućena federalnom ministarstvu saobraćaja odbijena. 

"Prema tome, niko ništa GRAS-u nije oduzeo, osim što je kantonalno ministarstvo konstatovalo, odnosno svojim rješenjima brisalo GRAS na tim linijama. Da li to znači da građani i dalje trebaju pješice hodati ili im treba obezbijediti prevoz, a onda raspisati javni poziv pa ko god dobije linije nek nastavi voziti. Ne trebaju građani ispaštati zbog toga što Ministarstvo osam godina ne može da riješi jedan zahtjev građana, od 2010. godine, gdje su se prijavili GRAS i Centrotrans i do danas nisu donijeli odluku”. 

“Umjesto da se ministar i Ministarstvo brinu o građanima, oni se brinu o drugim stvarima koji su u suprotnostima sa potrebama građana, a nisu u suprotnosti sa zakonom”, dodaje Čengić.

U nastavku razgovora Čengić naglašava kako su linije uvedene na osnovu zahtjeva građan, ali i na osnovu zahtjeva Općine Stari Grad “koja je na kraju rekla ukoliko Kanton ne može riješiti da će ona sama riješti prijevoz, jer Općina je prenijela ovlaštenje na Kanton, ali nažalost Kanton ne obavlja ono što je na njih prenešeno a to je da građani imaju uredan i redovan prevoz”

"Ovu istu stvar je Mnistarstvo riješilo u Novom Gradu, gdje građanima na tri linije nisu imnali redovan prevoz pa im je izdato privremena rješenja. Sada ministar koji je na kraju mandata ne dozvoljava da građani Starog Grada imaju prevoz na isti način kao građani Novog Grada”, rekao nam je Čengić. 

Prema njegovom mišljenju da je potrebno dati im privremeno rješenje, sve dok se ne provedu procedure. 

"Imamo autobuse, dajte nam privremena rješenja. Onog momenta kada provedete proceduru odabira prevoznika koji će raditi. Ako bude Centrotrans mi ćemo voziti, a ako ne bude Centrotrans neka neko drugi vozi, ali ne mogu građani ispaštati. Na jednoj liniji, tačnije Sokolje, mi smo 2016. godine dobili prijevremeno rješenje na tri mjeseca  koje se i danas se produžava. Ovdje ne postoji želja da se riješi problem građana, nego je kapric pojedinca koji izigrava šerifa na području KS i građane dovodi u poziciju taoca njegovog načina ponašanja", zaključuje Čengić.



(Lejla Trle) 

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.