20.3.2019. 16:03
0
Sarajlija u blizini OHR-a u naselju Kovačići pronašao tromblon: Pokazao sam policajcu rep tromblona na šta je on rekao 'uh pa ovo je pravo'
Više od dvadeset godina od agresije naše države i opsade Sarajeva i dalje ne možemo reći da je cijela teritorija BiH, a i glavnog grada, "očišćena" od mina i eksplozivnih naprava preostalih iz tog perioda.

Dokaz tome je i jučerašnja situacija u kojoj se našao Sarajlija Armin Kršo.

Kršo je pri odlasku na posao, prolazeći pored OHR-a primijetio rep tromblona, a kada je detaljnije pogledao bio je ubijeđen da je riječ o NUS.

Naravno, Kršo je odma pozvao policiju.

"Pozivom policije dobio sam informaciju da će doći patrola da utvrdi situaciju. Pitali su me gdje se nalazim i da li ću moći sačekati patrolu da im pokažem, na  šta sam odgovorio da ću ih naravno sačekati. Radim kao zaštitar i znam koliko je to u ovim situacijama važno. Oko 14.20 sati patrola je došla i pitala šta sam pronašao", govori Kršo i dodaje da ih je, nažalost, morao čekati sat vremena. 

Ipak je ostao tu i sačekao pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova KS, jer je riječ o veoma prometnoj ulici i autobuskoj stanici. 

"A stajao sam pored samog mjesta, odnosno zida na kom se nalazio tromblon. Bio je tik pored trotoara gdje je i stanica. Uzeli su mi podatke po proceduri i rekli da sam slobodan da preuzimaju oni.  Čuo sam da moraju pozvati civilnu zaštitu da oni uklone tromblon", rekao nam je Kršo. 

"Po dolasku patrole pokazao sam policajcu rep tromblon na šta je on rekao 'uh pa ovo je pravo".

Prema njegovom mišljenju, ovakva pojava nije ništa čudno, jer nažalost toga ima jako puno s obzirom na to da je tu bila linija fronta  i da se čak i danas pronalaze avio bombe iz Drugog svjetskog rata.


"Mislim da će ovih situacija biti još, samo se nadam bez posljedica. U periodu rata bio sam dijete, imao sam jedanaest godina i vido dosta ružnih stvari", prisjeća se ovaj Sarajlija. 


Centar za uklanjanje mina u BiH, u susret 4. aprilu - Međunarodnom danu borbe protiv mina, upozorava da se naša zemlja i dalje suočava s ozbiljnim problemom zaostalih mina i NUS-a, koje direktno utiču na sigurnost stanovnika ove zemlje i socio-ekonomski razvoj.

"Procijenjeno je da se mine/ESZR/kasetna municija nalazi u još 129 gradova/opština u BiH gdje je identifikovano 1.398 ugroženih zajednica. Trenutna veličina sumnjive opasne površine na mine u BiH iznosi 1.018. kvadratnih metara ili 2,1 posto u odnosu na ukupnu površinu BiH", naveli su iz BiH MAC-a.

Kako je naveo Centar za uklanjanje mina u BiH, u poslijeratnom periodu od mina i NUS-a stradale su 1.758 osobe, od čega 614 osoba smrtno. 

Prilikom obavljanja poslova humanitarnog deminiranja u BiH je stradao 121 deminer, od čega 51 deminer smrtno. U 2018. godini u BiH registrovana su tri minska incidenta, u kojima je jedna osoba smrtno stradala, jedna osoba teže i dvije osobe lakša povrijeđene.








(Lejla Trle) 

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.