27.3.2019. 18:42
0
"Zanimanja programera i softver developera nisu više tražena kao nekad. Svaki oglas za posao se pregleda 1683 puta"
U prethodnoj, 2018. godini zabilježen je trend povećanja potražnje za radnicima, od 41 posto, jedan je od zaključaka analize tržišta rada za 2018. godinu koju je napravio vodeći web portal za zapošljavanje (www. posao.ba).

O rezultatima analize razgovarali smo sa Nermanom Ajanović-Hajdarpašić, voditeljicom odjela projekata Posao.ba.

Pitali smo je koja su to zanimanja najtraženija u BiH, a koja u inostranstvu, na šta sve treba obratiti obratiti pažnju kod predstavljanja na razgovrou za posao.

Također, zanimalo nas je šta poslodavci najčešće traže od budućih uposlenika, te koliko je trenutno oglasa u opticaju.

Na ovoj platformi je prošle godine objavila 8052 oglasa za posao, što je za 23 posto više u odnosu na prethodnu godinu, putem kojih je je oglašeno 21.084 radnih mjesta (za 41 posto više nego u prethodnoj godini).

Objavljeni oglasi u 2018. godini su pregledani 13.553.350  puta a prosječan broj pregleda po oglasu iznosio je 1683 puta.

Poslodavci su, u ovom periodu, primili 317.621 prijavu za posao putem portala www.posao.ba, dok se, u prosjeku, na jednu radnu poziciju prijavljivalo 15 osoba (što predstavlja pad u odnosu na isti period prošle godine kada se na jednu poziciju u prosjeku prijavljivalo 20 osoba), što nije uslovljeno padom interesa poslotražioca, već značajnim rastom potražnje.

Najviše radnih pozicija oglašeno je u pozicijama ko što su: prodaja, turizam i ugostiteljstvo te proizvodnja.

S druge strane kada je riječ o interesu za rad, najviše su se tražili oglasi iz kategorija administrativnih usluga, ekonomije, finansija i računovodstva, marketinga i PR-a, komercijale i prodaja.

Međutim, najmanje interesovanja je bilo za kategorije iz oblasti građevinstva, zaštitarskih usluga, zanatskih usluga i proizvodnje, iako je većina zanimanja iz tih oblasti spada u kategoriju najtraženijih.

Analizom je utvrđeno da su natraženija zanimanja u 2018. godini bila:

1. Prodavač/trgovac    8%
2. Radnik u proizvodnji 7,6 %
3. Građevinski radnik 6,3 %
4. Call-agent (agent u pozivnom centru) 4,9 %
5. Konobar/šanker 4,8 %
6. Vozač 3,4 %
7. Komercijalista/unapređivač prodaje 3,3 %
8. Programer/software developer 2,9 %
9. Električar 2,8 %
10. Kuhar 2,6 %

Broj oglasa iz inostranstva iznosio je  deset posto od ukupnog broja oglasa te je povećan za 58,4 posto  u odnosu na isti period prošle godine, dok je broj radnih mjesta objavljen za inostranstvo povećan za 154 posto.

Zemlje iz kojih dolazi najveći broj ponuda za rad u inostranstvu su: Hrvatska, iz koje dolazi čak 50 posto svih radnih mjesta objavljenih u inostranstvu, zatim Njemačka, Slovenija, Malta i Crna Gora.




Novinar: Lejla Trle
Kamerman i montažer: Almir Biber















        



PosaoBiH
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.