19.9.2019. 17:58
1
Koji od njih vas najviše nervira?
Donosimo vam nekoliko tipova navijača koje možete sresti na navijačkoj sceni.

NAVIJAČ-RAZBIJAČ 

Prvi nabildani lik, steroide cucla ka'o beba flašicu. Osnovna zanimacija blejanje po teretanama, natezanje mišića i fotkanje. Snagu ima, ali da ga zaganjate ne bi mogao ni sto metara potrčati. Tribina je njegova pozornica, grmi, galami, a često se čini ni sam ne zna zašto i na koga. Prvi je u korteu, najsrećniji je kad sebe vidi na slici lokalnog portala. Kad ga prenese, skače i kida stolice, kači se na mrežu.

Drugi - iskompleksirani mršavko. Od tersluka i neorganizovanog životnog stila mršav, uvijek živčan i spreman za svađu. Tribina mu dođe kao psihijatrijska ordinacija. Ljut je na svakog, psuje igraču, treneru, uz ono 'ta će on. On u stvarnom životu bez ikakvog cilja. U ranim tridesetim još živi kod majke, traži za kafu i kladionicu. Sikće na državu, ali mu je malo i 800 KM da radi kao konobar. Mršavko-huligan, isti opis, ali uvijek spreman na tuču. Nekako mu "na šake" uvijek dođu slabiji, najjači kad treba tinejdžeru i penzioneru reći- šta je ba, šta me gledaš. Voli klub, ali gleda kako se provući bez karte.


NAVIJAČ-HULIGAN

Tanka je linija između ove kategorije i navijača-razbijača. Često su u koliziji. NAVIJAČ-HULIGAN – prava profesija propaliteta. O njima ćete najviše čitati u novinama i na portalima. Od rekvizita najdraže su im palice, metalne šipke i ostala pomagala za tuču. Na tekmu kao u ring idu. Često ih možete vidjeti u gostovanjima. Klub prate na sve strane države i svijeta. Posebna skupina bh. ali i balkanskih huligana su oni nacionalistički osvješteni. Kad zagrme ne znate je li 1942. ili 1992. Od navijačkog repertoara najviše vole one ratno-huškačke, ubij, zakolji. Uz religijske fanatike najdraže biračko tijelo vladajućih nacionalističkih stranaka. Od historije uzimaju samo ono što ih loži na mržnju. Lažni rodoljubi, kunu se u politike koje su ih dovele do toga da u džepu po tekmi imaju 5 KM. 

Dijaspora-huligani 
Ista tipa kao i navijač- huligan sa iznimkom mjesta prebivališta. Rodoljub, ali kad dođe u matičnu državu govori samo o tome kako je "dolje u nas". Posebno viđeni na utakmicama reprezentacije, samo jer naši klubovi nisu česti u većim takmičenjima. Na retrovizoru vise uglavnom krst, brojanica ili tespih. Razlikuju se od normalinih i vatrenih navijača iz dijaspore po tome što nas brukaju gdje god stignu. Zbog njih nas Nijemci, Šveđani, Švicarci,... idalje smatraju za balkanska plemena i pitaju je li rat u Bosni završen.

NAVIJAČ-PSOVAČ

Svi oko njega na tribini mole za poseban krug pakla u koji bi išli navijači-psovači. Od istog ne možeš vidjti igru, čuti ljude oko sebe, čuti spikera. Zbog njega se, naprosto, ne možeš unijeti u utakmicu. Psuje u svakom trenu. Lepeza psovki se širi od ličnog opisa igrača, uže i šire porodice, šefa, stručnog štaba, trenera, fizioterapeuta, političara, države, kluba, nebeskih tijela i pojava. Svaka iole zrela osoba koja je sa sobom povela maloljetno dijete zbog ovih požali. Oko njega se svi stide – za njega. 

DERBI-NAVIJAČ

Prosto i jednostavno – dolaze samo na derbije ili poneku utakmicu protiv nekog jačeg protivnika. Tada je strastveni navijač kluba, ostrašćeni protivnik suparničke ekipe. Neki među njima imaju super provokatorske fore. Oni stariji se vraćaju u dane mladosti kad su, kažu, bile bolje provale i podvale, kad su svi, prije svega, bili raja. Zamjera im se što se kluba sjete samo za derbi mečeve ili značajnije susrete klubova. Pravi navijači ih gledaju sa prezirom kao licemjere.

VIP LOŽA NAVIJAČ

Parada faca i kiča. Oni koji žele biti viđeni i oni koji žele biti viđeni sa viđenima. Znaju da su tu istaknute zvijezde kluba i zajednice. Političari su recimo prototip VIP loža-navijača, s njima pod ruku najčešće se pojave mlade dame, ne one koje istinski vole i navijaju za klub, već one, znate ih svi, sređene, iskonturisanih lica, ispeglane duge kose, utegnute. Privlače pažnju fotoreportera na poluvremenu kada se niišta ne dešava. Došle da budu viđene i da nađu muža. 

KAUČ-NAVIJAČ

Tačnije kauč trener ili tribina-trener. Svakoj čorbi/akciji je mirođija. Sve zna, ustvari nikada nije igrao fudbal niti se bavio sportom. Napribližniji igri bio je u virtuelnom svijetu. Komentari mu nekad ubiju volju da se ikada više nađete pored njega. 

NAVIJAČ-PENZIONER

Nostalgičar koji priča kako se nekad navijalo, nekad su bili pravi navijači, mahalske priče i podvale prepričava iznova i iznova. "Nekad se s djecom dolazilo, a sad se ne usudiš ni sam doći", čut ćete svaki, ali svaki put kada u blizini imate navijača-penzionera. 

NAVIJAČ-PENZIONER- KATEGORIJA ISTINSKI LJUBITELJ KLUBA

Interesantna skupina navijača među kojima se najčešće nađu porodični ljudi, uspješni u vlastitom biznisu, sa karijerom. Zdravih pogleda na svijet i iskreni ljubitelji kluba. Nekada bili u žiži navijačkih skupina, sada su tu samo zbog kluba i fudbala. Uglavnom imaju godišnje karte, podržavaju skoro sve akcije kluba, prate navijačke i klupske forume. Interesuju se o dešavanjima u i oko kluba i kontaju problematiku našeg fudbala. Oni su TIHI- LJUBITELJI KLUBA IZ SJENE.




(Lejla Trle) 






1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.