25.10.2020. 19:40
0
"Djeca su bila osuđena na izolaciju u domovima. Afirmisane takmičare smo obilazili periodično, improvizivali treninge s njima"
Pandemija koronavirusa značajno se odrazila na sportsku scenu u Bosni i Hercegovini, kako na timske tako i na pojedinačne sportove. Za Source.ba govorio je trener "Teakwondo kluba Sarajevo" i trener juniorske teakwondo reprezentacije Ibrahim Kolja, sa kojim smo govorili o ovom sportu, uspjesima tima, kao i o tome kako se snalaze u ovim turbulentnim vremenima.

Source.ba: Taekwondo Klub Sarajevo počeo je sa radom od maja 2012. godine. Koliko članova je prošlo do sada kroz ovaj klub, ko su Vaši članovi i šta je glavna misija kluba?

-Kroz taekwondo školu našeg kluba u proteklih osam godina aktivno je prošlo oko 1.200 djece. Članovi našeg kluba, su većinom djeca uzrasta od 5-17 godina sa jednakim interesom za rekreativni, samoodbrambeni  i takmičarski pristup taekwondou, a uz mene tu je i trener Dragan Gudelj. Taekwondo klub "Sarajevo" osnovan je prije svega sa namjerom da u skladu sa imenom kojeg nosi, postane jedan od vodećih visoko organizovanih klubova kako u BiH, tako i u regiji i svijetu, i da kao takav, kroz vlastitu školu izgradi vrhunski takmičarski i stručni tim. Uporedo sa tim, namjera kluba je dati maksimalan doprinos bh. društvu u borbi protiv nasilja među mladim ljudima, kao i borbi protiv štetnih navika, prije svega narkomanije, a sve kroz jak poticaj mladih da se bave taekwondo sportom. 

Source.ba: Koji trenuci su kroz Vaš rad bili najizazovniji?

- Najveći izazov za trenera je svakako izgradnja cjelokupne ličnosti mladog čovjeka kroz psihički i fizički aspekt bavljenja taekwondo sportom, od rane dobi pa do afirmisanog sportaša i korisnog i svjesnog člana društva.

Source.ba: Kako ste se nosili sa lockdowvnom, kako je tekao trenažni proces,  a kako na takmičenja?

- Za vrijeme pandemije sve aktivnosti tipa organizovani treninzi kao i takmičenja su stale preko noći. Otežavajuće je bilo to što su djeca bila osuđena na izolaciju unutar svojih domova. Mi kao treneri smo održavali kontakte sa djecom, poticali ih da vježbaju kući, a afirmisane takmičare smo obilazili periodično, improvizivali treninge s njima,a ponajviše sa željom da im sačuvamo mentalno zdravlje.

Source.ba: Nedavno ste učestvovali na državnom prvenstvu, gdje ste postigli zavidne rezultate. Kako je proteklo sao takmičenje, kako organizacija s obzirom da se održavalo u periodu pandemije?

-Nakon sedam mjeseci takmičarske pauze, u zeničkoj Areni smo 18.10.2020. nastupili sa 11 takmičara na Prvenstvu BiH koje je odrzano po svim propisanim mjerama  zaštite i prevencije od Covid19. Tri državna prvaka (Ada Avdagić, Ira Grgić, Namik Kurić) te tri viceprvaka (Kristina Pržulj, Fatima Zahiragić, Ayman Babić) i bronzane medalje Ajlin i Ajne Demirović, Amile Kurić i Arne Mekić donijele su nam pehar i 3. mjesto u sveukupnom plasmanu od 39 klubova učesnika prvenstva. Ono što je nedostajalo je taj naboj i adrenalin koji sportu daje publika i podrška timova.

- Naša najbolja takmičarka juniorka Ada Avdagić (evropska klupska prvakinja iz 2018 i osvajačica bronzane medalje za reprezentaciju BiH na evropskom kadetskom prvenstvu u Španiji) te kadetkinja Ira Grgic nastupiće na Evropskom klupskom prvenstvu od 21-25.11. u Zagrebu. Takođere, osvajanjem prvog mjesta na Državnom prvenstvu, kadeti Ira Grgić i Namik Kurić izborili su mjesto u reprezentaciji BiH za nastup na Evropskom prvenstvu koje će biti održano od 11-13.decembra u Sarajevu.


Source.ba: Teakwondo je pojedinačni sport, ali vi nastupate i kao klub? Koliko se danas ulaže u teakwondo?

- Za rekreativno bavljenje taekwondo sportom nisu potrebna značajnija sredstva, ali za ozbiljne takmičarske rezultate je potrebno zaista mnogo novaca i ulaganja s obzirom na to da je taekwondo olimpijski sport i ostvarivanje norme je isključivo kroz olimpijske "G" turnire u ciklusima od po 4 godine. 

Najveću podršku kada govorimo o taekwondou generalno u BiH, imamo kroz OK BiH kao i kroz ministarstvo sporta i kulture KS učestvujući u projektima kroz Javne pozive. Ove godine je Ada Avdagić prvi put dobila manji iznos sredstava kao sufinansiranje sportiste pojedinca od Ministarstva kulture i sporta KS, a skupa sa Irom Grgić na osnovu rezultata proteklih godina, dobila je i jednogodišnju stipendiju od Općine Novi Grad.


Source.ba: Kako vidite budućnost teakwonda u BiH?

- Olimpijski Taekwondo u BiH je u velikoj ekspanziji zahvaljujući rezultatima bh.takmičara u protekle tri godine. Taekwondo reprezentacija BiH je u protekloj godini proglašena najuspješnijom reprezentacijom BiH.




(Lejla Trle) 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.