29.4.2016. 14:45
0
Kako što bolje napredovati uz promjene obima opterećenja
Općepoznato je da nakon određenog perioda tokom kojeg izvodimo određene fizičke aktivnosti, trebamo mijenjati obim opterećenja.

Tokom vremena se također trebaju mijenjati i pojedine komponente obima opterećenja. U procesu treniranja pojavljuje se fenomen koji je vezan uz transformaciju bilo koje antropološke osobine.

Riječ je o krivulji razvoja koja općenito opisuje veličinu promjena pojedinih dimenzija antropološkog statusa pod utjecajem trenažne aktivnosti. 
 
Na primjer, jedna osoba može napraviti 30 zgibova. Ako ta osoba u narednih mjesec dana uspije povećati repetitivnu snagu i dodatno napraviti još samo, na primjer, 2 zgiba onda je postigla izvanredan napredak, piše index.hr.
 
Ali, uzmimo sada i primjer osobe koja može napraviti 6 zgibova. Ta osoba u narednih mjesec dana mogla bi vrlo jednostavno napraviti ukupno 10 zgibova. 
 
Do određene razine moguće je postići nagli napredak, osobito kod osoba koje nisu trenirane.

Međutim, nakon određenog vremenskog perioda nužno je intervenisati u parametre obima opterećenja kako ne bi došlo do potpunog zastoja u napredovanju.

Navedeno je rezultat promjena koje se odnose na prag podražaja organizma one osobe koja vježba. 

Prag podražaja predstavlja veličinu opterećenja primjenom koje se provocira, ili barem održava, određena sposobnost ili osobina vježbača. 
 
Pravilo
Što je veća razina istreniranosti osobe koja vježba, napredak u razvoju je sporiji. 

Bitne značajke za promjene obima opterećenja podrazumijevaju:
- Ukupni volumen opterećenja kroz vrijeme treba mijenjati progresivno diskontinuirano.

Progresija podrazumijeva povećanje, dok diskontinuitet podrazumijeva varijabilnost. 
Organizmu je nužno omogućiti stabiliziranje na novonastali obim opterećenja kako bi iskoristio pozitivno djelovanje istoga;
- S navedenim promjenama ukupnog volumena opterećenja treba kombinovati i relativno smanjenje psihološke komponente opterećenja te povećanje fiziološke komponente opterećenja;
- Kod osobe koja je tek počela vježbati, ukupni volumen opterećenja treba sadržavati relativno veći udio psihološke komponente opterećenja kako bi se spriječilo eventualno stresno djelovanje velikog fiziološkog opterećenja na organizam osobe koja vježba.

Anesa Agović

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.