30.5.2016. 11:05
0
Evo razloga zbog kojih vam se nokti ljušte ili pucaju
Nikako vam nokti ne mogu narasti niti ih možete održati na željenoj dužini?

Prije trošenja novca na skupe kure ili ugrađivanje umjetnih noktiju, probajte doznati razlog koji leži iza vašeg problema s noktima.

Ako su suhi i lako pucaju
Imate osjećaj da su vam nokti napravljeni od papira? Postoji nekoliko razloga zbog kojih se to događa, a najčešće je riječ o kombinaciji. Ako su ti nokti suhi vjerojatno ih previše držite u vodi (pranje suđa i čišćenje), tretiraš hemikalijama (aceton i stalno lakiranje), i u tijelu ti vjerovatno nedostaje vitamina A, C i, najvažnije, B.
Za kućanske poslove nabavite gumene rukavice, nabavi uljni odrstanjivač laka za nokte i pustite nokte da se malo odmore od laka ili ih lakirajte samo lakovima za jačanje.
Što se vitamina tiče, pojačajte prehranu hranom koja ih sadrži ili nabavite suplemente u ljekarni. 

Ako imaju bijele mrljice
Bijele mrljice na noktima ukazuju na manjak kalcija. Pojačajte prehranu tim mineralom!

Ako imaju horizontalne pruge (s lijeve na desnu stranu)
Ako vam se na noktima pojavljuju horizontalne pruge već neko vrijeme, možda bi trebali posjetiti doktora. Takve pruge znaju ukazivati na probleme s jetrom, neku infekciju ili čak dijabetes, a takve je probleme bolje na vrijeme krenuti liječiti.

Ako imaju vertikalne pruge (odozgo prema dolje)
Vertikalne pruge često se pojavljuju s godinama, i normalan su znak starenja. Mogu se izgladiti blagim rašpanjem i lakom za nokte. 

Ako su žuti
Najčešći uzrok žutih noktiju su cigarete, ali to može biti i znak strenja, piše Pure Wow. 

Ako imaju žutu mrlju
Žute mrlje ukazuju na gljivice. Posjetite salon koji se bavi medicinskim pedikurama. 


Anesa Agović

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.