25.6.2016. 14:04
0
Osvježite se i smršajte: Neka vaš fitness saveznik bude dinja!
Jednogodišnja biljka porijeklom iz Azije, koja pripada porodici Cucurbitaceae, sa samo 34 kcal na 100 g ploda, je, pogađate, dinja.

Plod dinje može biti okruglog ili ovalno-izduženog oblika, s tvrdom glatkom, ili pak naboranom korom, a uobičajeno teži od 1-2 kg. Unutrašnji, jestiv dio dinje, narančaste je ili zelenobijele boje. U samom središtu ploda nalaze se sjemenke. 

Energetska i nutritivna vrijednost
100 g dinje, kao što smo prethodno i spomenuli, sadrži samo 34 kcal.
Dinja sadrži izrazito veliku količinu vode, u 100 g dinje nalazi se čak 91 g vode, zbog čega se preporučuje njena konzumacija u toplim ljetnim danima. 
Dakle, s obzirom na nisku kalorijsku vrijednost te veliku količinu vode u ljetnim mjesecima bezbrižno se možete osvježiti te hidratizirati vaše tijelo ohlađenom dinjom. 
 
100 g dinje, između ostaloga, sadrži 8 g ugljikohidrata, 0,8 g proteina te 0,1 g masti. Dinja je iznimno bogata vitaminom C. U 100 g dinje nalazi se čak 36,7 mg vitamina C. U manjim količinama također sadrži i tiamin, niacin, vitamin B6, folate, pantotensku kiselinu, željezo, magnezij, bakar, kalij, mangan i fosfor. 
 
Neke vrste dinje, poput  cantaloupe, sadrže i vitamin A koji je prisutan u obliku beta-karotena.
 
Dinja i zdravlje organizma
Vitamin C, kao također i vitamin A, je antioksidans te štiti organizam od kardiovaskularnih bolesti.
Nadalje, konzumacijom dinje možete usporiti proces starenja organizma. Čak štaviše, zbog beta - karotena dinja se smatra antikancerogenom namirnicom. 
Kalij, koji je prisutan u dinji, u suradnji s vodom potiče rad bubrega te uklanja štetne tvari iz organizma. Nadalje, kalij ima i svojstvo snižavanja krvnog pritiska. 

Dinja i mršanje
Zbog male količine kalorija, ali velike količine vode i antioksidativnih svojstava dinja je zasigurno pravi izbor za svakog pojedinca koji vodi bitku sa suvišnim kilogramima. 
Dinja je iznimno slatkog okusa i kao takva vam može pomoći odagnati potrebu za slasticama koje pospješuju debljanje. Naravno, prilikom serviranja dinju nemojte preliti s čokoladom. 

(Anesa Agović / Index.hr)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.